#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 1. 3. 2024

Dobrý den,
prosím vás o radu. Již roky mě trápí náhle vzniklé křeče spojené s odchodem řídké stolice, po čemž křeče ustávají. Tento problém se objevoval v průběhu let třeba jen jednou za dva měsíce. Každopádně v prosinci minulého roku mi byly nasazeny kvůli respirační chorobě antibiotika Dalacin, při kterých se mi křeče a průjem objevily znovu a častěji, spolu s častým střevním diskomfortem. Antibiotika byla vysazena, udělány testy na mikroflóru střeva, clostridie, lepek, laktózu, ultrazvuk břicha i kolonoskopie, vše v pořádku.
Každopádně problém se opakuje, sice ne tak často ale třeba jednou za dva až tři týdny náhle křeče do břicha a opět vodnatá stolice, poté křeče ustanou. Bral jsem i od interní lékařky léky na dráždivý tračník, beru vlákninu, o životosprávu se snažím pečovat, každopádně už jsem z toho zoufalý, neboť lékař mi tvrdí, že se nejspíše jedná o problémy psychického rázu.
Nutno dodat, že jsem před asi šesti lety prodělal zánět močových cest, od kterého se u mě objevuje nepřetržité pálení při močení, které se lepší jen při dostatečném pitném režimu. Chodil jsem s tím na urologii, podstoupil nejrůznější vyšetření včetně cystoskopie, která odhalila jen překrvenou sliznici, vždy jinak moč a krev v pořádku. Nakonec mi opět bylo řečeno, že problémy budou psychického rázu a to i přesto, že v létě jsem po pobytu v saunovém světě ráno vymočil s bolestí menší krevní sraženinu a v moči byla nárazově jasně patrná krev. Opět na urologii provedeny jen testy moči, ultrazvuk a zavedení nějaké "hadičky" do močové trubice, kde kromě bolesti (prý spojené se zúžením močové trubice) jsem byl opět odkázán k psychiatrovi.
Přiznávám, že se často hodně sleduji a trpím obavami z různých nemocí, to je pravda, každopádně nevěřím, že za všechny mé problémy přece může jen má mysl a tak prosím o váš odborný názor. Jsem jinak šťastný člověk, je mi 33, mám ženu a malé dítě, spokojenou rodinu, o to více mě moje problémy trápí.
Děkuji za vaši případnou odpověď a přeji hezký den

Štepán Peterka, 19. 3. 2024

Dobrý den, myslím si ve shodě s dosavadními výsledky, že se bude jednat o projevy dráždivého tračníku. Tady je nutné vysvětlit, že tyto obtíže a tato nemoc není vždy asociovaná s s nějakými psychickými obtížemi, nicméně tato diagnóza je opravdu reálná.
Za mě bych první vyzkoušet běžnou konzervativní terapii - při obtížích Meteospasmyl csp 1-1-1 d.p. (při bolestech a nadýmání), dal bych kůru probiotik - ideálně Mutaflor 1-0-1 na měsíc. Pokud by efekt nebyl tak bych nasadil cestou praktického lékaře malou dávku Prosulpinu (dobrý efekt léku na tyto obtíže)
s pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.