#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 15. 2. 2024

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Už několik měsíců mě trápí problémy se zažíváním, záchvaty krkání, občasné průjmy, nebo nažloutlá stolice - začala se objevovat pár měsíců zpátky, hlavně když se utírám, tak to co zůstane je spíš žluté než hnědé, nadýmání, skrundání v břiše, občasné hořko v puse a další. V květnu minulého roku jsem po snězení burgeru začala po dvou hodinách krkat a zvracet a nakonec se přidaly i křeče v pravém podžebří a jasně téměř neonově žlutý průjem který trval několik hodin, myslela jsem si, že mám otravu jídlem. Od té doby to bylo v pořádku až do září 2023, kdy se přidaly problémy popsané výše.

Poslední dva týdny to vyeskalovalo v nevolnost a neschopnost nic sníst, stále plný žaludek a nechutenství, chronický průjem s příměsí hlenu, byla jsem na pohotovosti, tam mi řekli že mám gastroenteritidu a poslali mě domů, moje obvodní doktorka objednala CT scan, který je čistý, sono jater a žlučníku čisté, krevní testy v normě, bakterie negativni, mé potíže však přetrvávají i když jsem na dietě a nevím co mám dělat, mohli byste prosím poradit. Ve stolici mám nestrávené zbytky potravy posledních pár dní. Doktorka předepsala pantoprazol, který beru sedmým dnem a některé problémy mírně ustaly, ale velmi mě trápí, že v noci mám nadměrné slinění, budím se každou hodinu s pocitem na zvracení a po ránu je mi nevolno.

Celá má rodina z matčiny strany (prababička, babička, matka a její sestra i má mladší sestra mají odstraněný žlučník, kvůli problémům a na jejich scanech a v krvi též nebylo nic vidět, po odstranění zjistili chronický zánět, někdo měl ve žlučníku jen písek, matka už zánět jaterního lůžka), má doktorka si však nemyslí, že toto jsou problémy se žlučníkem. Proto se na Vás obracím s žádostí o radu jak dále postupovat a váš názor. Předem děkuji.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 29. 2. 2024

Dobrý den, také si nemyslím že by se nutně muselo jednat o problémy se žlučníkem. K vyloučení nemocí žlučníku je více senzitivní ultrazvuk, ten bych doplnil, stejně jako gastroskopii ideálně s biopsiemi z dvanáctníku k vyloučení např. céliakie. Diferenciální diagnóza je v tomto případě poměrně široká a jelikož máte obtíže několik měsiců doporučuji vyšetření gastroenterologem.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.