#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 4. 12. 2023

Dobrý den,

V roce 2015/2016 mi po kolonoskopii řekli, že mám syndrom dráždivého tračníku. V roce 2017 jsem byla na druhé kolonoskopii, kde diagnózu potvrdili. V roce 2017 mi projevy dráždivého tračníku zmizely, poněvadž zmizel i můj stres a v rámci následujících let jsem měla možná jen párkrát nějaký problém. Aktuálně je mi čerstvých 27 let. Přibližně od května letošního roku jsem si všimla hlenu ve stolici. Zároveň jsem v květnu také otěhotněla. Hlen je žlutý, nebo takový oranžovo nahnědlý, pouze při bobkovité stolici, při hladké stolici jsem ho nezaznamenala, hlen většinou pokrývá a spojuje exkrementy, ještě zmíním, že bobkovitou, tužší stolici jsem teď měla pravidelně, delší dobu. Chodím na toaletu každý den nebo obden. V dubnu/květnu jsem začala cvičit,mírně upravila stravu, začala pít jen čistou vodu. Kouřila jsem cigarety. Po zjištění těhotenství jsem okamžitě přestala kouřit a své stravování jsem doplnila o více vlákniny a vitamínů a vyřadila jsem kávu. V červenci jsem volala tam, kde mi dělali poslední kolonoskopii a bylo mi řečeno, nějakou lékařkou z gastroenterologie, že s dráždivým tračníkem, co bych nechtěla, že hlen je normální. Jenže mě se tračník za posledních šest let ozval jen párkrát. Samozřejmě nevím, jestli to znamená vyléčení, nebo jestli je to onemocnění na celý život a skutečně k tomu ten hlen takto patří. Po podezření na hemeroidy mi bylo sděleno, že mám v konečníku fibrom, který občas může zakrvácet. Což se také asi třikrát stalo, jasnou krví. Teploty nemám, nic mě jinak netrápí, alergie na potraviny jsem také neměla, ale samozřejmě se bojím, aby to nebyla rakovina a také mě teď nikde nevezmou na kolonoskopii, kvůli těhotenství. Základní krevní obraz bez diferenciálu v pořádku. Nevím, co mám dělat, kam mám jít, jestli si nechat udělat výtěry z konečníku a komu o ně říct, jestli jsou speciální krevní testy, atd. Mohli byste mi prosím poradit, co by to mohlo být, ke komu si případně zajít, jaká vyšetření je možná udělat v těhotenství, atd.?

Děkuji za váš čas.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 12. 2023

Dobrý den, pokud již vyšetření máte za sebou a jste gravidní tak bych se léčil pouze symtomaticky. Nějaké extenzivní vyšetření v graviditě by mohlo být rizikové. Bohužel, speciální testy na potvrzení dráždivého tračníku zatím nejsou.
Rakovina tlustého střeva v kontextu Vašeho věku a toho, že již ste vyšetřena byla v minulosti se mi zdá málo pravděpodobná.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.