#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 19. 11. 2023

Dobrý den,
dovoluji se na Vás obrátit z důvodu komplikací po laparoskopické operaci apendixu, který mi byl odebrán před měsícem a půl. V nemocnici jsem skončil nečekaně pro bolesti v celém břiše a tentýž den byl operován. Nejprve zanícený apendix o délce 9,2 cm a průměru 1,4 cm nebyl vidět pomocí ultrazvuku. Až CT vyšetření odhalilo zanícení. Dle histologie se jedná o apendix s těžkou akutní ulceroflegmonózní apendicitidou a fokální akutní hnisavou periapedicitidou, na seróze s hojným fibrinózně hnisavým exsudátem. Dle doktora po operaci jsem se měl okamžitě dostavit v případě potíží po operaci, jelikož byl apendix velmi zanícený a bylo riziko rozšíření.

Jedná se o to, že od operace se můj stav postupně zhoršuje a eviduji stále větší bolesti břicha spojené s nechutenstvím a nevolností (od operace jsem zhubl přes 10 kg). Hlavní bolest se projevuje v pravé části břicha, zejména pod žebry a boku, a také směrem níže. Dále pak nad pupkem. Bolest eviduji celý den a předepsané prášky nepomáhají (controlog, itoprid a algifen), dále se pak bolest zvyšuje po jakémkoliv jídle někdy i pití (jím pouze zdravou stranu bez smažení), či při různém pohybu občas dostanu křeče do břicha. Pokud v noci ležím na pravém boku, pak jsem vždy po nějaké době nucen změnit stranu z důvodu bolesti.

Absolvoval jsem několik vyšetření a vše v pořádku:
Gastroskopie
Koloskopiie (pro pozedzreni na Crohnovu chorobu)
Krev
Ultrazvuk

Jelikož se můj stav stále nelepší a jsem prakticky vyřazen z pracovního i společenského života, se na Vás obracím s dotazem, zda není možná jiná příčina, než zde popisované (komplikace po operaci v souvislosti s hnisem, žlučník apod.). Zda není možné, že ultrazvuk neodhalil mé současné problémy stejně jako před zmiňovanou operací, kde pomohlo až vyšetření CT.

Děkuji za názor. Popisované problémy jsem již 3x řešil s doktory, ovšem bez zjištění příčiny a s názorem, že jsem v pořádku.

Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 12. 2023

Dobrý den, jedná se dle mého o komplikovaný průběh akutní apendicitidy. Mohlo by se jednat o problémy způsobené srůsty po tak rozsáhlém zánětu. CT břicha bych doplnit, pokud by nic neukázalo, doporučuji vyzkoušet tzv. visceralní rehabilitaci.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.