#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 25. 10. 2023

Hezký den,
před rokem jsem byla kvůli přítomnosti krve ve stolici na kolonoskopii. Závěr: sliznice rekta hladká, lesklá s vnitřními hemeroidy, sliznice sigmatu hladká, lesklá s divertikly, sliznice tl.střeva pevná, hladká, v.c.transversum snesen biopt. kleštěmi polyp 0-Is NICE 1, velikost 2mm
Bylo mi řečeno, že krev zřejmě byla z divertiklů. Po vyšetření došlo ke zklidnění tohoto příznaku. Což jsem si sama pro sebe vyložila tak , že se divertikly díky očistné kůře před vyšetřením (kdy nebyly namáhány nahromaděnou stolicí) měly čas vyhojit z narušení. Od té doby se snažím vice pít, zařadila jsem občas i pečivo s otruby.
Můj dotaz: Před týdnem jsem 2dny neměla stolici a po té jsem 2 dny za sebou měla velký problém, abych potřebu vykonala. Vážně to byl porod. Nevím zda díky té urputné snaze, ale při zatlačení mě vždy zabolel levý podbřišek. Od té doby jsem následné dny měla stolici sice stále velmi tuhou, ale vypráznění bez obtíží. V neděli bolest, která mi velmi připomněla vyšetření na kolonoskopii (cesta sondy ve střevech..) stolice vykonána. Mírná bolestivostí v levé straně zůstala, chvílemi při chůzi lehké píchutí při každém kroku. Poslední stolice s přítomností krve (ne na povrchu) . Od pondělí opět 2dny občasné mírné pobolívání ,bez stolice+výrazná plynnatost, pochopitelný pocit plnosti i nucení na wc-bez výsledku, jediný výsledek hemeroid. Včera večer slabý pocit na zvracení. Když jsem si lehla, téměř jsem si ublinkla. Štávy jsem měla až v krku.
Co doporučíte..
Omlouvám se rozsáhlý popis,

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 26. 10. 2023

Dobrý den, mohlo by se jednat o akutní zánět jednoho z divertiklů. Doporučuji vyšetření lékařem s odběry (CRP) a event. zahájení ATB terapie dle nálezu při fyzikálním, laboratorním event. sonografickým vyšetřeními.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.