#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 12. 10. 2023

Dobry den pane doktore.Mam uz skoro tri roky problemy s prujmem.Zpocatku jsem mela prujem tak tyden,az 14.dni a to 3krat az 4krat do roka.Pak se prujem opakoval v kratsich intervalech,ale trval treba i mesic.Od tohoto cervna mam prujem neustale s mesicni prestavkou. Za dva mesice jsem schodila 8kg.Z vecneho sezeni na wc mam i problemy s hemeroidy,ktere obcas krvaci.Frekvence stolice byla nekdy tak casta,ze jsem se ani raci nezvedala z misy😔.Absolvovala jsem veskera vysetreni a pro nizkou elastazu mi byl predepsan kreon.Mesic byl klid a ted uz opet tri tydny krece,prujmy,zapach stolice jako zvratky ,no hruza.Pani doktorka mi napsala lek Cortiment.Jenze se me vubec nezeptala jake mam jine nemoci a problemy a odbyla me,ze to musi uz zabrat.Jenze jsem v prechodu,navaly,poceni,stres,trpim na strie i na zily na nohach,bolestmi hlavy a jsem astmatik.Nechci se spravovat po tomto leku.Navic mi zatim nikdo neurcil diagnózu tak vlastne ani nevim co mi je.Jsem priserne unavena a boli me i klouby.Bojim se,ze nebudu zvladat ani praci.Muzete mi prosim poradit jak mam dal postupovat a jestli mam Cortiment uzivat,nebo se poradit o jinem leku .Dekuji za odpoved. S pozdravem Vera 57let.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 16. 10. 2023

Dobrý den,
Určitě bych provedl koloskopii s necíleným odběrem sliznice aby byla vyloučen mikroskopický zánět tzv. mikroskopická kolitida.
Pokud máte nízkou elastázu ve stolici mohlo by se jednat primárně o onemocnění slinivky břišní. Pokud byl kreon s efektem a nyní došlo ke ztrátě efektu navýšil bych dávku klidně dvojnásobně až trojnásobě (cca klidně 60 tisíc jednotek 3x denně), event. bych Vám ještě přidal lék potlačující tvorbu žaludeční kyseliny - helicid, controloc....
+ rozhodně bych provedl nějaké zobrazovací vyšetření zaměřené na slinivku břišní - břišní sonografie, CT, endoskopická sonografie.
Nasazení cortimentu mi ve Vašem případě smysl nedává, respektivě z toho co ste mi napsala neshledávám důvod Vám ho podávat.....

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.