#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 30. 9. 2023

Dobrý den pane doktore, chtěla jsem se zeptat. Jsem ve 33 týdnu těhotenství, je mi 25 let - od 20 týdne těhotenství jsem brala na IMC Xorimax, po kterém se rozjely po dobrání c.diff. (Hlen i krev ve stolici, uporne prujmy 30x za den), měla jsem i kolonoskopii (aftozni proktolitida do 30 cm) přeléčena vankomycinem, poté znovu ataka po 12 dnech, přeléčeno znovu vankomycinem a následovala FMT, která bohužel po 8 dnech selhala, znovu podán vankomycin a 24.8.2023 jsem znovu prodělala podruhé FMT (oboje rektálním klysmatem). V rámci možností jsem měla klid, ale nastala u mě bobkovitá zácpovitá stolice s příměsí hlenu bez krve - nesla jsem na gastroenterologii stolici na kalprotektin - ten negativní, doktorovi jsem popsala výše uvedené potíže a udělala se krátká kolonoskopie bez přípravy do 25 cm - tam bez známek zánětu, vše v pořádku.
No problémy nastaly od pátku 22.9.2023 znovu - vystoličení jednoho bobku, obalený bílým hustým hlenem, to se začalo postupně zhoršovat. Šla jsem odnést stolici na infekční c. Diff - antigen pozitivní, ale toxin + pcr negativní, všechny možné stěry také negativní, viry negativní, krev je naprosto v pořádku až na hraniční sodík a draslík a mírná anémie, na kterou beru Globifer forte (teď to mám několik dní vysazené). Já trpím nechutenstvím, zhubla jsem 1 kg za ten týden potíží, v každé bobkovité stolici mám příměs hlenu bez krve, který bakteriálně zapáchá a nezlepšuje se to. Mám permanentně tlak na konečník a vyprázdnění u mě nemá vůbec žádný efekt. Je možnost, že se mi vrátily znovu klostridie ? Jsem už velice zoufalá. Držela jsem dietu, nejím smažené, pouze vařené nebo pečené. Musela jsem vysadit kofein, mléko, papriku aj. věci, které jsem vypozorovala, že mi dělají neplechu, řinčely mi střeva, hlavně tedy i v tlustém střevě a konečníku.
Moc děkuji předem za odpověď.

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 10. 10. 2023

Dobrý den, spíše než clostridiová kolitida to bude hluboká střevní dysmikrobie. Pozitivita antigenu proti clostridiím může přetrvávat, co je důležité je že máte negativní toxin (= přítomnost aktivního clostridia ve střevu).
Nasadil bych nějaká kvalitní probiotika např. Mutaflor + úlevovou medikaci např. Duspatalin.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.