Dotaz

Dotaz, 21. 4. 2021

Dobrý den paní doktorko, opět se na Vás obracím s dotazem ohledně mých zažívacích problémů trvajících již rok a půl. Řešili jsme spolu již v 1/2 října 2020, kdy jsem byla ve fázi po UZ břicha, gastro vyšetření, kolonoskopii (nespec.zánětlivé změny v term.ileu aftoidního charakteru, biopsie, ta nic neprokázala-nespecifická).....Problém ohledně škrundání ve střevech a občasné bolesti břicha stále neustoupil, tudíž jsem letos opět navštívila gastroenterologii. Pan doktor mi nasadil na 3 týdny ATB Normix (03/21), s tím, že když obtíže do 2 měsíců neustoupí provedeme CT tenkého střeva a opět kontrolní kolonoskopii a kontrolu hodnoty kalprotektinu. Kontrola nyní proběhla, ATB na škrundání ve střevech nezabrali, pouze ustalo říhání. Kalprotektin se po ATB snížil z 253 na 144. Pan doktor tudíž konstatoval, že CT již v tomto případě není potřeba, ani kontrolní kolonoskopie (ta byla provedena v 04/20) a rovnou mi sdělil diagnózu "lehčí CN s postižením term.ilea" a předepsal lék Pentasa Sachet (1-0-1) Kontrola kalprotektinu a kontrolní UZ břicha bude provedena opět za 2 měsíce.... Je opravdu takto bez vyšetření krve a CT možno od stolu říci, že se jedná o CN? Přijde mi to zvláštní, takové spíše jako zkouška co zabere.....krom toho mě již cca měsíc bolí záda (kříž a bederka) a celkově svaly na rukou a nohou, brnění konců prstů na rukou (od malíčku po prsteníček a občas celková slabost až nevolnost). U praktika provedeny odběry krve, moče vč.odběrů na zjištění hladiny minerálů - výsledky budu mít až 30.4. Již jsem z celé situace zoufalá a zlepšení po roce a půl stále žádné. Moc děkuji za Váš názor.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 5. 5. 2021

Dobrý den, bylo by dobré ty otázky, které pokládáte mně, položit Vašemu panu doktorovi. Přispělo by to k "vyčištění vzduchu". Nemám z těchto informací pocit, že by mělo být nutně něco v nepořádku stran postupu gastroenterologa. Jak kolonoskopie, tak CT enterografie je potřeba indikovat uváženě, nesekat to takzvaně jak housky na krámě. Vyšetření krve a CT také nemusí dát jednoznačnou odpověď. Ty Vaše obtíže na mě trochu dělají dojem i psychosomatiky. Zkuste to všechno dobře prokonzultovat jak s praktikem, tak s Vaším gastroenterologem a když nebudete spokojená, tak je možno přejít do péče jiného lékaře. Ono se někdy uleví oběma stranám. :)

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.