#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 17. 2. 2021

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak přesně se diagnostikuje crohnova choroba nebo ulcerozni kolitida. Jestli jsou na to nějaké jednoznačné testy, na základě kterých lze říct ANO, JE TO CROHN nebo NE, NENÍ TO CROHN. Na jednom webu týkajících se střevních onemocnění jsem totiž kdysi četl, že jsou tam nějaká kritéria, například že to musí být zánět trvající delší období (myslím že 1/2 roku tam bylo uvedeno) a zároveň musí být vyloučeny jiné příčiny, které by ten zánět mohly způsobovat. Nevím jestli je to pravda.

Děkuji předem za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 3. 3. 2021

Dobrý den,
Crohnova choroba a ulcerosní kolitida se diagnostikují na základě více věcí:
1. Potíže - klasicky průjmy s hlenem a krví, většinou hubnutí, většinou bolesti břicha,.....
2. endoskopickým vyšetřením - poměrně typický nález na sliznici střeva - ale ne vždy zcela typický
3. histologie z bioptického vzorku - nemusí být zcela jednoznačná, ale většinou je
4. další vyšetřovací metody na vyšetření tenkého střeva - většinou dnes už MR nebo CT enterografie
5. ano - důležitý je i průběh - ten však může být modifikovaný léčbou.
Někdy máte pacienta, kde víte okamžitě po prvním kouknutí do střeva o co jde, někdy to stanovení diagnosy trochu potrápí a může trvat i několik měsíců. Je to - dá se říct - taková skládačka. Určitě není dobré například po několikadenním krvavém průjmu udělat kolonoskopii a "přišít" diagnosu ulcerosní kolitidy - některé infekční průjmy mohou poměrně dobře imitovat obraz ulcerosní kolitidy. S tím ale gastroenterolog počítá - nebo tedy - měl by. :)
Zkrátka - někdy - většinou - když si poskládáte těchto několik věcí dohromady, můžete říci ANO, JE TO CROHN nebo NE NENÍ. ALE - někdy - výrazně méně často - třeba až po pár měsících. Proto má zkušený gastroenterolog předávat zkušenosti začínajícímu. A jestli máte pocit, že Vám přišili diagnosu moc rychle, nechte si to vysvětlit. Doktor není pán Bůh,ale Váš průvodce, který by měl Vaše pochybnosti rozptýlit.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.