Dotaz

Dotaz, 3. 6. 2020

Dobry den,pani doktorko,v loni v dubnu jsem zacala trpet na prujmy,ke kterym se pozdeji pridal hlen a krev.Pote ze me sla uz jen krev,kolonoskopii jsem podstoupila az v cervenci,kdy mi byla diagnostikovana tezka pankolitida s maximalnim postizenim leveho tracniku,ulcerozni kolitida s campylobakteriozou.Polezela jsem si 14 dni v nemocnici,kdy jsem dostavala klyzma,Prednison a Asacol.Po snizovani davky Prednisonu se mi v listopadu zanet vratil,pote jsme zvysili se svym osetrujicim lekarem davku Prednisonu,ktery jsem dobrala v dubnu tohoto roku.Mesic a pul jsem byla pouze na Asacolu,ale zanet se opet vratil.V soucasnosti mi doktorka nasadila 3x 50 g Imasupu,k tomu beru 40g Prednisonu,3x 1600 Asacolu.V soucasne dobe mam 2-3 stolice denne kasovite s hlenem a krvi.V konecniku citim boulicku.Casteji me trapi bolesti podbrisku.Krev ve stolici uz mam mesic,na wc beham s urgenci a hodne me boli klouby.Jsem unavena a vim,ze vse souvisi s leky,ktere musim brat.Je mi 32 let a chceme s pritelem co nejdriv miminko.Kortikoidy budu postupne snizovat urcite do rijna.Snazim se byt pozitivni,ale jsem cim dal vic zoufala,vidim,ze se rok placam v nemoci a nevidim zlepseni.Lze pro muj zdravotni stav udelat jeste neco?Je postup leceni spravny?Pokud by se lecba imasupem uchytila,jak dlouho musim pockat s tehotenstvim?Bude mit tehotenstvi nejaka rizika?Dekuji za kazdou odpoved. Jana

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 23. 6. 2020

Dobrý den, pokud Vám lékař nasadil Imasup jako lék, který má držet remisi onemocnění navozenou Prednisonem, pak je postup správný. Pokud jste dostala Imasup jako další lék k Prednisonu, protože ani dávka 40mg Prednisonu už nefungovala, pak bych byla k schopnosti navodit remisi Imasupem skeptická.. Každopádně léky jako je Imasup potřebují k účinku minimálně 2 měsíce, nekdy i více, proto se jimi neřeší akutní stavy. Z mé zkušenosti musím říci, že bohužel Imasup většinou moc nemá vliv na artralgie (bolesti kloubů) jako mimostřevní příznak UC. Těhotenství teď rozhodně neplánujte, to je potřeba naplánovat, až budete zcela v remisi onemocnění, nebude mít známky zánětu ani na sliznici ani v lab. výsledcích. Těhotenství poměrně často stav UC zhoršuje, takže v současné době by to byl obrovský risk. Jinak ale Imasup je v těhotenství bezpečným lékem. Držím palce.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.