#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dotaz

Dotaz, 27. 5. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Již třetím rokem se léčím s Crohnem (beru 3x denně Pentasu 500mg). Něco přes týden musím hned ráno po probuzení vstát a navštívit WC a mám řídkou stolici. Většinou už znovu na toaletu během dne nemusím, max. jdu ještě jednou. V břiše mi celý den škrundá a občas mám i pocit nafouknutého břicha. V posledních několika týdnech jsem ve stresu (dceři včera zjistili celiakii a čekání na výsledky pro mě bylo náročné), navíc vždy, když mi není úplně dobře, začnu se pozorovat a stresovat, že se mi obtíže spojené s mým onemocněním vrátí, zhorší, čímž si také asi zrovna "nepomáhám". V minulosti jsem tyto problémy řešila antidepresivy.
Ještě doplním, že zhruba před 6 týdny jsem měla střevní virózu, kdy potíže zhruba po týdnu odezněly. Nijak výrazně jsem nezhubla - max. 1-2 kg za poslední měsíc až dva, ale to přičítám i tomu, že pracuji na home office a mám mnohem víc pohybu, než když sedím celý den v kanceláři. Když mi byla chrohnova choroba zjištěna, byla jsem velmi unavená, měla jsem neustále afty v puse a popraskaný jazyk, krev a občas i hlen ve stolici. Teď kromě řídké stolice a občasného pobolívání břicha nic z toho nepozoruji. Měla bych navštívit svého gastroenterologa, nebo mám ještě vyčkat, jestli se vše vrátí do normálu? Už jsem u něj takto byla i na podzim, kdy jsem problémy s únavou a řidší stolicí měla téměř měsíc, výsledky z krevních testů však nic neprokázaly, naopak prý vyšly jako jedny z nejlepších od doby, co do ambulance docházím. Nikde jsem se nedočetla, jak relaps poznám, max. se píše, že se objevuje průjem, kdy postižený chodí na wc mnohokrát denně. Takové příznaky jsem ale neměla ani v době, kdy mi byla nemoc diagnostikována (chodila jsem max. 2 - 3 denně).
Omlouvám se za dotazy, ale nechci v ambulanci působit jako hypochondr.
Moc děkuji za Vaši odpověď.
Hezký den
SM

MUDr. Petra Matějková, Ph.D., 15. 6. 2020

Rozhodně jako hypochondr nepůsobíte a máte naprostou pravdu, že relaps Crohnovy nemoci nemusí nutně znamenat průjmy. Pokud pacient má postižené tenké střevo či horní trávicí trakt,průjmy vůbec nemusí být, může být právě např. bolest břicha, škrundání v břiše, únava apod. Může to např. znamenat překážku v tenkém střeva a rozvoj tzv. subileozních stavů-částečná neprůchodnost tenkého střeva při stenoze střeva. Navíc léčba Crohnovy nemoci 1,5g Pentasy se mi zdá spíše nedostatečná, Pentasa se může používat při lehkém průběhu Crohnovy nemoci, ale v dávce alepsoň 2g či spíše 4g denně. Při postižení horního trávicího traktu (kam patří i dutina ústní) je léčba Pentasou také nedostatečná. Navíc skutečně stres je často spouštěčem relapsu onemocnění. Určitě svého gastroenterologa navštivte a nechť Vám provede alespoň odběr krve na krevní obraz, CRP, stolice na calprotektin, ultrazvukové vyšetření. Držím palce.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.