#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Dlouhodobé střevní problémy

Dotaz, 15. 12. 2021

Dobrý den,
mé střevní a ne jen střevní potíže začaly cca před 5 lety: občasné ranní průjmy (nutkavá potřeba 2x až 3x kouskovitá stolice). Jako by obsah ve střevech nabobtnal, či zkvasil. Během dne už vše v normálu, ale měla jsem nepříjemný pocit v levém podbřišku (pálení, řezání). Přisuzovala jsem to stresovému období. Také jsem v tu dobu trpěla gynekologickými záněty a často jsem přecházela virozy .Problémy ale přetrvaly i po tom, co největší stresy pominuly, dokonce se začaly zhoršovat: Nečekaně mě přepadávala urputná potřeba na velkou, nebo jsem některé dny měla nutkání třeba 5x za dopoledne každou hodinu, bolesti břicha, plynatost a téměř neustálý diskomfort v levém podbřišku (někdy víc, někdy míň). Z dovolených mám spíše než památky zmapované toalety☹️ Lékař mi udělal test na okultní krvácení, byl v pořádku, odběry při prevenci v pořádku. Podstoupila jsem kolonoskopii. Našli roupy, hemeroidy I. st., divertikuly bez akutního zánětu. Na roupy jsem dostala léky (3 tablety po 2 týdnech byla asi slabá dávka, nechala jsem si napsat další balení na gynekologii), dostala jsem seznam potravin vhodných při dráždivém tračníku a doporučili mi probiotika smectaflora. Kontrola žádná. Několikrát jsem se obrátila na praktickou lékařku, zdá se být bezradná. Domnívá se, že může jít o špatné propojení střev a nervové soustavy (?) Nějakou dobu užívám probiotika smecta flora a kefír z tibetské houby. Hodně se to zlepšilo, ale úplně dobré to není, občas se problém vyskytne - nutkavá potřeba, kouskovitá stolice, bolest v levém podbřišku, tak 2 dny výrazná, pak už jen mírná. Vypozorovala jsem, že je to horší cca 2 týdny před menstruací nebo když se o mě pokouší nějaká viroza (což je často). Zajímalo by mě, zda nemůžu mít nějaký zánět, který by se projevoval ve střevech i gynekologicky, případně by způsoboval i projevy virozy (únava, bolest svalů, kloubů, škrábání v krku), ačkoli při prevenci jsem prý v odběru zánětlivé hodnoty neměla. Případně mohou se takto projevovat divertikuly? Nebo by to všechno mohla být jen opožděná reakce na období stresu? (nemoc dítěte, změna práce aj. vše naráz). Ačkoli ta bolest v podbřišku je dost fyzická. Mohla by to být i nějaká nesnášenlivost nějaké potraviny? Je to omezující, když jsou střeva takhle nevyzpytatelná.
Děkuji za radu, nasměrování🙂

MUDr. Štěpán Peterka, 21. 12. 2021

Dobrý den děkuji za dotaz. Je velmi podstatné, že jste již podstoupila endoskopické vyšetření a můžeme tehdy vyloučit "vážnou" příčinu obtíží (nádor, těžká forma zánětu atd...)
Domnívám se, že ve Vašem případě budou obtíže kombinované etiologie a to jednak funkční při již Vámi zmiňovaném dráždivém tračníku ale také jako projev divertikulární nemoc. Myslím, že by jste profitovala z tzv. cyklické léčby divertikulární nemoci, což spočívá v tom že jednou měsíčně na týden budete užívat "slabá antibitotika na střevo". Tato léčba je dlouhodobá - min. na 6 měsíců a poté lze opakovat když se obtíže zhorší.
Doporučil bych se objednat na klinické vyšetření do gastroenterologické ambulance, kde je tento způsob léčby zažitý.
Pokud by toto nezabrala zaměřil bych se na cíleně na léčbu dráždivého tračníku. Fungují léky, které snižují břišní dyskomfort, protiprůjmové léky atd.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.