#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Divertikulosa

Dotaz, 27. 11. 2020

Dobrý den. Mám indikovanou divertikulózu s opakujícími se záněty. Mám doporučenou bezzbytkovou dietu. Existuje nějaká poradna, kde je možné konzultovat tuto dietu? Informace a doporučení na netu se dost liší. Předem děkuji.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 15. 12. 2020

U divertikulosy se doporučení opravdu často liší - také jsem si toho všimla. Například jinak to často vidí chirurgové a jinak gastroenterologové. Asi to bude tím, že jako prevence vzniku divertiklů bychom měli jíst vlákniny hodně a když už nás divertikly zlobí, pak se tuhé vláknině musíme vyhýbat. Ale i u člověka, který divertikly má je docela důležité, aby mu další nepřibývaly. Jestli chcete podrobnější vysvětlení, zkuste si o to říci v poradně Ulékaře.cz.
Ono je dobré si uvědomit, jak to v tom střevě vypadá. Já na to měla vždycky takový modýlek, kde bylo jasně vidět, že střevo je v místě divertikulosy ztluštělé a zůžené často tak, že ani endoskop neprojde. Když sníte tuhou vlákninu, tak se vše může zastavit před tím zůžením. Je potřeba si už na talíři uvědomit, jestli to, co tam leží může projít tím zúžením. Když si ovoce a zeleninu rozvaříte, rozmixujete, pak projde. To je vlastně tekutá vláknina. Slyšel/a jste o smoothie? Mladým bych řekla - neblázněte se smoothie, kousejte a chroupejte ovoce a zeleninu celé, abyste neměli jednou divertikly. A pacientům s divertikulosou říkám - kupte si smoothie mixér a budete moderní, pochutnáte si a nebudete mít s vlákninou problém.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.