#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Divertikulitida a lymfocytární kolitida

Dotaz, 4. 5. 2021

Dobrý den,
Léčím se na gastroenterologii s divertikulitidou a lymfocytární kolitidou. Koloskopii jsem absolvoval v lednu 2019.
Léčba: antibiotika, Salofalk, Budenofalk. Naposled jsem dostal Salofalk 1500 mg a součaně Budenofalk 9 mg na 3 měsíce. Po dobrání Budenofalku se ale problémy vrátily - průjmy až 10x denně ( i v noci). Po poradě s lékařem jsem začal užívat před 14 dny dále Salofalk 1500 mg a Budenofalk 6mg denně. Z toho Budenofalk na měsíc a po měsící už jen 3 mg. Salofalk do podzimu. Problémy trochu ustoupily ale stále mám průjmy , tak 5x denně.
Otázka: Je nějaká šance na zlepšení? Jaká by mohla být další léčba? Je vhodné užívat nějaké přípravky proti průjmu? Existuje nějaká dieta?
Děkuji.
S pozdravem

MUDr. Jaroslava Kovářová, 10. 5. 2021

Dobrý den,
já bych v této situaci asi vyzkoušela Normix 2-0-2 několik týdnů s opakováním této "desinfekční kůry" i 2-3x ročně. Pravděpodobně dochází u Vás k tomu, že v divertiklech se pomnoží nějaké bakterielní kmeny, které způsobují střevní dysmikrobii. Dochází k tomu v důsledku stagnace stolice v divertiklech.
Mezi kůrami bych potom zkoušela různá probiotika - např. Biopron, Lactovita, je třeba vyzkoušet, co člověku sedí.
V dietě se snažit myslet také na to, že ve střevě je nějaká mikroflóra a v tomto smyslu se trochu rozmazlovat. Zkoušet třeba různé nápoje typu Actimel, Activie, živé jogurty....
Kupte si smoothie mixér, abyste si mohl dopřát ovoce a zeleninu bez rizika ucpání střev slupkami v divertiklech a zkoušejte, co Vám bude vyhovovat.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.