#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

divertikulitida

Dotaz, 11. 1. 2021

Dobrý den paní doktorko,před vánocemi jsem byla v nemocnici s divertikulitidou.dostala jsem bezezbytkovou dietu,ale ted mam jíst hodně vlákniny.Mám v tom trochu zmatek,protože nevím, co mbych si měla mixovat,co kousat,jestli mužu ořechy,citrusy,luštěniny apod.potravu se snažím co nejvíce rozkousat.některé potraviny jsou vhodné i nevhodné,jak je napsané v dietě.Jím menší porce, ale častěji.Děkuji .

MUDr. Jaroslava Kovářová, 25. 1. 2021

V době, kdy jsou bolesti břicha a zánět, tak se všechno mixuje a strava je pokud možno bez vlákniny a hodně řídká. Po ústupu zánětu je potřeba jíst vlákninu proto, aby nevznikaly další divertikly. Protože ve střevě ale už řada divertiklů je a navíc po zhojení předchozích zánětů bývá střevo fibrosně změněné, ztluštělé, někdy může mít i místa se zúženým průsvitem, tak není možné jíst vlákninu tak jako člověk se zcela zdravým střevem. Nejjednodušší asi bude, když si představíte už na talíři, že to co tam leží musí prolézt zúženým místem. Takže lepší je dušené než syrové, lepší je strouhané najemno než nahrubo, bez problémů by mělo být vše rozmixované (smoothie). I tekutá vláknina má svůj význam ve střevě. Většinou je to tak, že pacienti pomalu zkouší, co si mohou dovolit. Co bych nedoporučovala - to je větší množství luštěnin, větší množství pomeranče, slupky raději odstraňujte nebo opravde dobře rozkousejte. Vlastně to není velká věda. Je to jen a jen mechanická záležitost.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.