#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnoza UC

Dotaz, 9. 7. 2022

Dobrý den,
syn 19 let měl vysoké jaterní testy, nález - zúžený žlučovod v dist. části u vývodu z pankreatu a difuzní prosak celého pankreatu, lymfadenopatie u hlavy pankreatu. Než došlo ke stenóze, nalezeny vysoké hodnoty kalprotektinu ve stolici (>800, špatné vyprazdňování, zácpa, bolesti břicha). Zaveden stent. Jaterní testy klesly, vyšetření krve v pořádku (krevní obraz, slinivkové enzymy, CRP a imunologie včetně IGG4 v normě). Následně provedeno MRCP, koloskopie a gastroskopie - vše v pořádku. Po dvou měsících stent vyndán, k opětovného zúžení žlučovodu nedošlo, po 14 dnech od vyndání stentu jasně červená krev po stolici (stolice normální konzistence 1 až 2x denně). Nyní provedena rektoskopie - nález v konečníku do 4cm zarudlá tkáň s hlenem, fragilní s drobným vředem. Nasazen Pentasa 1g čípek 1x denně s tím, že se pravděpodobně jedná o UC. Výsledek biopsie zatím není hotov. Rád bych se zeptal, zda by se mohlo jednat o UC a postup léčby Pentasou i bez potvrzení UC je správný (žádné průjmy a všechny výsledky krve jsou v pořádku). Předem děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 11. 7. 2022

Dobrý den děkuji za zajímavý dotaz. Myslím si, že diagnóza UC bude pravděpodobná, pokud je nemoc lokalizovaná pouze na krátký úsek konečníku tak léčba čípky by měla být dostatečná a s z mého pohledu je tato léčba adekvátní i bez znalosti histologie.
Ke stenóze žlučovodu pravděpodobně došlo v důsledku pankreatitidy (zánětu slinivky), tudíž bych zatím "silnější léčbu" imunosupresivy bych viděl jako rizikovou (riziko relapsu pankreatitidy), ani zatím jinou formu léčby (biologickou léčbu), bych zatím neviděl jako adekvátní (s ohledem na normální nález na MRCP).
Bude nutné nadále sledování klinického stavu včetně odběrů cestou gastroenterologické ambulance.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.