#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnoza dráždivého tračníku

Dotaz, 24. 11. 2022

Dobrý den. Již měsíc a půl mě trápí střevní problémy. První dva týdny jsem měl pouze silný průjem bezprostředně po jídle doprovázený křečemi ve střevech, který se stupňoval (ke konci jsem chodil až 15x denně na toaletu) a který jsem díky přísné dietě a braním imodia překonal. Jiné problémy jsem v té době neměl. Po této zkušenosti mám nicméně občasné bolesti v nadbřišku a bocích, plynatost a časté nutkání chodit na stolici (cca 3x za den), která je ale normální. Dalšími problémy (únava, zvracení, nevolnost) netrpím. Zároveň po každém jídle i pití začnu mít škytavku a krátkodobé říhání. Vzhledem k tomu, že se potýkám s Bechtěrejevem mě doktorka odeslala na vyšetření ke gastroenterologovi kvůli vyloučení IBD, který mi nic bližšího neřekl a podle mnou popsaných problémů stanovil předběžný závěr IBS. Odeslal mě na potřebná vyšetření (včetně rozboru krve, stolice a lednového termínu kolonoskopie) nicméně mi odmítl sdělit výsledky krve a rozboru z důvodu toho, že až po kolonoskopii bude stanovena závěrečná diagnoza, což mě momentálně dva měsíce ponechává v nejistotě. Vzhledem k popsaným příznakům je možné že se skutečně může jednat o IBS? Jsem trochu skeptický především ohledně silných průjmů a křečí po jídle, které jsem měl v počáteční fázi. Děkuji za odpověď.

MUDr. Štěpán Peterka, 29. 11. 2022

Dobrý den,
Diagnóza dráždivého tračníku (IBS) se stanovuje většinou až na základě negativního výsledku endoskopie, kde se vyloučí makroskopické známky zánětu ale i se odeberou vzorky z etáží tlustého střeva k vyloučení potenciálně mikroskopického zánětu, nicméně klinik může na základě klinického obrazu a fyzikálního vyšetření stanovit takzvanou pracovní diagnózu.
Vyšetřovací postup je dle mého v pořádku. S ohledem na dosavadní vyšetření a Vámi uváděné obtíže je diagnóza dráždivého tračníku velmi pravděpodobná.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.