#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnostika Crohnovy nemoci

Dotaz, 18. 1. 2022

Dobrý den,
Můj dotaz se týká diagnostiky crohnovy nemoci. Mám střevní potíže výrazná plynatost, boleti břicha, řídká stolice, náhlá nesnášenlivost mléčných výrobků. Potíže začaly v těhotenství, vyzkoušela jsem různé diety bezlepkovou, bezmléčnou, pro dráždivý tračník, probiotika, zlepšení pouze při úplném vysazení mléčných výrobkůn(alergie na mléčnou bílkovinu negativní, potíže dělají i výrobky bez laktózy) i při striktně bezmléčné dietě však zejména plynatost přetrvává, konzistence stolice se mění, někdy bývá i pevná.
Následně vyšetření na calprotectin, které bylo pozitivní (hodnota 104) a na základě toho dle lékařky podezření na crohnovu nemoc nebo ulcerózní kolitidu a doporučení bezezbytkové diety. Nyní po porodu (téměř rok od prvních potíží) proběhlo kolonoskopické vyšetření, kde byl pouze polyp, bez zánětlivých změn. Na základě toho mi lékařka sdělila, že to Crohnova nemoc pravděpodobně není a bezezbytkovou dietu již držet nemusím. Lze ji však takto jednoduše vyloučit? Dle zprávy bylo vyšetřeno cca 15 cm tenkého střeva. Myslela jsem, že crohnova choroba může být kdekoli v tenkém střevě. Je vždy vidět i v koncové části? Popřípadě jaké další vyšetření je vhodné udělat pro potvrzení/vyloučení diagnózy (čekám na výsledky jaterních testů a IgG a IgA)? Jak jinak lze vysvětlit pozitivní test na calprotectin?
Děkuji

MUDr. Štěpán Peterka, 24. 1. 2022

Dobrý den,
Myslím se postup byl stanoven dobře, na základě elevace kalprotektinu v korelaci s klinickým stavem byla správně zvolena koloskopie. Nutno druhým dechem dodat, že Vámi uváděná zvýšená hladina je v tzv. "šedé zóně" a rozhodně ji nelze označit za signifikatní nález pro diagnozu crohnovy choroby. Vzhledem k nálezu na koloskopii - vyšetření terminálního ilea (tenkého střeva) v délce 15 cm bych také považoval za dostatečné.
Je pravda že Crohnova nemoc může postihovat všechny úseky tenkého střeva, na druhou stavu zvýšenou hladinu kalprotektinu způsobuje převážný zánět na tlusté střevu, popřípadě na přechodu do tenkého střeva - kde nebyl popsán makroskopicky žádný zánět - tudíž se ve shodě s Vaším lékařem také domnívám, že Crohnovu nemoc nemáte.
Takto nespecifickou elevaci může způsobovat řada věcí - od "prostých" infekčních zánětů (virových, bakteriálních, parazitárních), vliv léků (převážně léky na bolest), přítomnost divertiklů atd.
Ve Vašem případě bych doplnil ještě ultrazvuk břicha a vyčkal laboratorních výsledků. Bezezbytkovou dietu bych přerušil okamžitě.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.