#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Crohnova choroba

Dotaz, 13. 10. 2021

Dobrý den,

je mi 27 a aktuálně třetím rokem se léčím s Crohn. chorobou. Doposud jsem fungoval na kortikoidech typu Pentasa, popř. Budenofalk. Po poslední kontrole mě výsledky kalproteinu skočily nahoru a paní doktorka mi dala na výběr mezi vyzkoušením efektu parenterální kortikoterapií nebo léčbou imunosupresivní terapií, kterou mi zároveň i doporučila. Po mém dotazu, zda-li by bylo možné využít i bioléčbu mě bylo řečeno, že se jedná o tzv. 3. úroveň léčby (momentálně ta nejvyšší možná), kterou pojišťovny v tuto chvíli sice proplácí, ale zároveň vyžadují projít všechny úrovně léčby (1. úroveň - kortikoidy, 2. úroveň - doporučovaná léčba imunosupresivní terapií). Zároveň mě bylo zdůrazněno, že i přes to, že biologická léčba funguje nejlépe, ze všech úrovní léčby s sebou nese i největší vedlejší účinky (oproti 2. úrovni, u které jsem mj. byl upozorněn na vedlejší vliv špatné tvorby spermií, obranyschopnosti těla apod.). Chtěl bych se tedy zeptat, zda je opravdu nutné dodržet zmíněný postup v léčbě nebo je možné rovnou přistoupit k biologické léčbě a v případě, že ano - je na místě se obávat rozsáhlejších vedlejších účinků oproti imunosupresivní terapii? Děkuji.

S pozdravem a přáním hezkého dne.

MUDr. Štěpán Peterka, 18. 10. 2021

Dobrý den,
Souhlasím s tvrzením Vaší ošetřující lékařky, že biologická léčba je určena pacientům, kterým selžou léky první a druhé linie. Z toho pravidla je několik vyjímek (které předpokládám že nesplňujete). Souhlasím také s tím, že biologická léčba je vysoce efektivní ale narozdíl od konvenční léčby ("imunosupresiva, kortikoidy, pentasa), vyžadují velmi těsné sledování, docházení případě a infuzní podání a opravdu biologická léčba přináší určitá rizika např. vážné alergické reakce.
Co se týče vedlejších účinků imunosupresivní léčby tak nemusíte mít velké obavy. Standardně se používají lék azathioprin, který podle studií pouze minimální vliv plodnost a jeho léčba nemusí být přerušena ani v těhotenství. Je to léčba, která je většinou pacientů velmi dobře snášena.
S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.