#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chronický průjem

Dotaz, 12. 2. 2021

Dobrý den, již 4 měsíce trpím chronickými průjmy, které se objevili ze dne na den. Nejprve jsem to léčila jako běžnou střevní chřipku, ale po dvou týdnech bezúspěšné léčby mě PL odeslala na gastro. Absolvovala jsem odběry krve, kde mi vyšlo akorát ANA++ 1:160, zvýšené Igg4 2,32, což prý nehraje zásadní roli. Absolvovala jsem gastroskopii, endosonografii, magnetickou rezonanci a kolonoskopii, kde byl klinicky obraz normální, tudíž mi neodebrali vzorky biopsie, prý není důvod. Užívám probiotika, trávicí enzymy Kreon, ale za celé 4 měsíce nedošlo vůbec k žádnému zlepšení. Je mi 25 let, váhový úbytek je 14 kg, průjmy každý den cca 2-3 vodnaté nebo kašovité bez závislosti na jídle. Přes den mě trápí nadýmání, křeče ve střevech a nevolnost. Stolice na kalprotektin měla hodnotu 40 a na clostridia byla negativní. Ještě ponesu příští týden stolici na parazity a pokud se nic neprokáže, plánují zopakovat kolonoskopii s odběrem vzorků. Mohlo by se jednat o mikroskopickou kolitidu?

MUDr. Jaroslava Kovářová, 23. 2. 2021

Já bych Vás v tento okamžik poslala s podezřením na larvovanou depresi na psychiatrické vyšetření. 14kg je pořádný váhový úbytek - z mé zkušenosti u mladých tohle dokáže jenom Crohn nebo deprese. Ta sada vyšetření, kterou jste absolvovala, by měla diagnosu Crohnovy nemoci vyloučit. Biopsií na mikroskopickou kolitidu se nic nepokazí, jen bych kvůli ní možná neopakovala celou kolonoskopii. Píšete, že byla endosonografie a MR - nepíšete čeho - předpokládám že tato vyšetření zobrazila tenké střevo a slinivku břišní.

Koukněte se tak sama pro sebe pořádně do historie Vaší rodiny - možná to také hodně napoví. Také koukněte na události ve Vašem životě - je něco těžkého před Vámi??

A jen tak pro úplnost - nechte si nabrat i test na Covid-19. Tady zatím nevíme, co všechno dokáže. :-/

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.