#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Chronická pankreatitida

Dotaz, 28. 10. 2020

Dobrý den léčím se s chronickou pankreatitidou nebo dráždivým trakčníkem. Stolice v nocí 3až4 krát. Stolice je většinou řídká kouskovitá, mám zvýšený kalkprotektin 580, muj gastroentolog říká to muže být i 2000. Prosím jak se léčí zvýšený kalprotektin . Prosím kam bych se mohl obrátit o vyřešení zdravotního problému. děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 3. 11. 2020

Nejdřív je třeba říci, že neléčíme laboratorní výsledky - fekální kalprotektin má navíc poměrně neostrou hranici toho co je nebo není v normě.
Stolice v noci úplně klasicky do obrazu dráždivého tračníku pro mě nepatří, ale samozřejmě, na někoho může doléhat stres hlavně v noci. Hodnota fekálního kalprotektinu 580 při těchto obtížích - tam bych alespoň 1x, na začátku vyšetřovacího programu kolonoskopii a vyšetření tenkého střeva zařadila (což asi už máte provedené...?).
Kousky ve stolici se mohou vyskytovat jak při dráždivém tračníku, tak při chronické pankreatitidě. Jestli máte nebo nemáte chronickou pankreatitidu, to celkem jednoznačně ukáže CT nebo MR se zaměřením na slinivku břišní. Předpokládám, že toto vyšetření také máte provedené. Pak tam tato diagnosa buď je nebo není. Pokud je, pak na to máme léky a dietu.
Obraťte se na svého gastroenterologa a zkuste to ještě jednou prodiskutovat. Jestli má všechna potřebná vyšetření a stanovil diagnosu dráždivého tračníku (psychosomatická záležitost), pak můžete vyzkoušet nějaké podpůrné léky - např. probiotika, Duspatalin R apod. a pak samozřejmě psychoterapii cestou psychiatrické ambulance nebo psychoterapeutické kliniky (málo využívané, ale účinné).

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.