#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

CDED dieta

Dotaz, 1. 6. 2022

Dobrý den,
zajímá mě CDED dieta, musí se k této dietě užívat Parciální enterální výživa (PEN) ? Například Modulen nebo Nutridrinky? Můj lékař mi jí doporučil jako vyzkoušenou redukční dietu při Crohnově chorobě. Jsem nyní v klidové části nemoci bez bolestí a krvácení.
Díky za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 7. 6. 2022

Dobrý den,
CDED dieta je založena na tom, že ze stravy je eliminována řada potravin, které by mohli zhoršovat složení střevního mikrobionu a tím zhoršovat projevy onemocnění. Pokud máte remisi onemocnění a pokud jde čistě o redukční dietu (jak uvadíte), tak z mého pohledu je tato dieta zbytečně restriktivní, navíc Vámi zvažovaná kombinace s parciální enterální výživou nebo sippingem (nutridrinky), což je užívání látek kaloricky velmi bohatých (užívají se u pacientů s výraznou poruchou vstřebávaní živin) mi nedává velký smysl - na jedné straně významná restrikce a na druhé straně vysokokalorické doplňky.
Myslím, že pokud uvažujete o jakékoliv dietě s cílem redukce tuku, tak jsou jiné a lepší cesty (zvlášť pokud je Vaše choroba v remisi). Myslím, že nejoptimálnější bude oslovení nutričního specialisty, který Vám pomůže se sestavením jídelníčku. Držte se

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.