#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolesti v oblasti podbřišku

Dotaz, 13. 10. 2020

Dobrý den,
už několik let mě trápí bolesti břicha, konkrétně oblasti podpříšku. Trápí mě také většinu mého života zácpy. Zkoušela jsem vynechat lepek, laktozu, stravovat se pouze probioticky, nepít alkohol, kafe atd... Nic se po delší době neprokázalo účinným.
Nedávno jsem byla na vyšetření a našli mi zánět v tlustém střevě. Chtěla bych se tedy zeptat, zda záněty mohou způsobovat tedy i zácpy. A jestli mám dodržovat tu samou dietu, která se doporučuje při průjmových projevech. Mám strach, že si tak na záchod už nikdy nedojdu. :-(

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den,
Julie, 20 let

MUDr. Jaroslava Kovářová, 21. 10. 2020

Milá Julie,
potřebovala bych minimálně vidět výsledek kolonoskopie a histologie, aby se šlo k tomu vyjádřit. Zánět ve střevě je poměrně široký pojem, neznamená to vždy jenom diagnosu ulcerosní kolitidy nebo Crohnovy nemoci. Klasicky patří do obrazu střevního zánětu spíše průjmy a pokud jste průjmy nikdy neměla a vždy to byla jen zácpa, pak bych asi k výsledku histologie přistupovala trochu rezervovaněji. Hodně napoví endoskopický obraz na sliznici střeva. Nevím, ve kterém úseku střeva zánětlivé změny byly, jestli byly patrné i okem nebo jenom pod mikroskopem v histologii. Zkuste si to prodiskutovat se svým gastroenterologem a jestli budete chtít ještě druhý názor, pak můžete na poradně Ulekare.cz nahrát i výsledky laboratoří, histologie a endoskopický nález a můžete získat druhý názor od jiného gastroenterologa. U ulcerosní kolitidy v období akutní fáze zánětu bych zácpy tedy opravdu nečekala a v případě zácpy v klidové fázi zánětu bych Vás nenutila k přísné bezezbytkové dietě. Jiné je to u Crohnovy nemoci - tam si to v určité situaci dovedu představit. A jen tak mezi námi děvčaty - domnívám se, že většinou naši IBD pacienti v klidovém stadiu dietu příliš nedodržují. :-)

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.