#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolesti v oblasti podbříšku

Dotaz, 12. 9. 2020

dobrý den,
již přes měsíc mě trápí bolesti břicha, především v oblasti podbřišku (bolest je tupá, někdy při špatném pohybu křeč). Předcházela tomu několikadenní bolest hlavy. Přidaly se průjmy, které trvaly asi dva týdny (nepomohlo živočišné uhlí, endiaron), nyní se objevují jen občas, většinou po jídle. Podstoupila jsem vyšetření na sonu, rentgen, odběr krve, stolice, to vše bez nálezu. Nyní mě čeká gynekologické vyšetření. Je mi 20 let, a během tohoto problému jsem zhubla asi 5 kilo, nic dramatického, přesto je to jeden z příznaků. Po vyprázdnění nepociťuji odchod bolesti v podbřišku, někdy mám pocit na zvracení.
Předem děkuji za odpověď a radu.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 17. 9. 2020

Dobrý den,
některá vyšetření jako ultrazvuk břicha, rentgen břicha a zřejmě základní laboratoř je v normě, gynekologické vyšetření je určitě na místě a bylo by dobré, kdyby Vás viděl i chirurg. Tím se vyloučí nějaký akutnější problém(například zánět appendixu).
Pokud budou potíže přetrvávat, pak bude potřeba provést gastroenterologické vyšetření k vyloučení střevního zánětu a dalších diagnos. Ke gastroenterologovi Vás může odeslat Váš praktický lékař,ale i gynekolog nebo chirurg.
Gastroenterolog Vám sestaví vyšetřovací program, více či méně invazivní, po dohodě s Vámi - přineste k němu výsledky všech zatím provedených vyšetření.
Často jsou u mladých lidí jsou tyto obtíže způsobené dráždivým tračníkem. To je problém psychosomatický, který má původ ve stressu. U dráždivého tračníku by ale nemělo být větší hubnutí. Tuto diagnosu stanovíme až poté, co se ubezpečíme řadou vyšetření, že nikde není žádný jiný organický problém.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.