#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolesti podbřišku

Dotaz, 12. 1. 2022

Pěkný den, ráda bych poprosila o radu (61 let). Třetí týden mě trápí bolest v levém podbřišku, větry a průjmy kombinované s malými tuhými bobky v jedné stolici a s nezvyklým pachem. Bolest ustává v noci, začíná, když vstanu z postele. Bolest je mírná až střední, v oblasti asi 10x5 cm vlevo od úrovně kyč. kosti směrem dolů. Nejprve jsem to léčila dietou a Carbosorbem a Carbocitem (5 velmi řídkých stolic denně), uhlí z většiny zarazilo prújem, pak jsem brala Enterol, stolice kašovita 1x den, ale bolest a jiný charakter stolice zůstal. Praktický lékař mi po mé 14 denní dietě doporučil dalších 14 dní přísnou dietu, rýži, vařené maso, vař. mrkev, staré rohlíky, těstoviny, pak bezezbytkovou dietu déle. Krev, CRP, kalprotein, doporucení na gastro, vše odmítl, jen prohmatal břicho a napsal, ze to jsou asi podrážděné divertikly. Hlavně prý žádné mléčné výrobky a ani zeleninu a ovoce. Po dietě mám zácpu a břicho bolí víc, jsem diabetik I. na inzulinu, nemohu tolik sacharidů. Myslím si, že zácpa z diety to zhoršuje. Co mám dělat? Na gastru vyžadují doporučení. DĚKUJI

MUDr. Štěpán Peterka, 17. 1. 2022

Dobrý den, myslím si, že ve Vašem případě se opravdu bude jednat o projevy divertikulární nemoci. Pokud máte v pořádkukrevní odběry, je na místě (pokud nebylo provedeno recentně v minulosti), koloskopické vyšetření. Pokud toto vyšetření potvrdí přitomnost divertiklů a současně se vyloučí jiná přičina tak bych Vám podal na týden "střevní antibiotikum" Normix v dávce 2-0-2 (tato kůra lze event. cyklicky opakovat jeden týden v měsíci po dobu až 6 měsíců).
Zaměřil bych si na dostatečný příjem vlákniny (event. ve formě rozpustného prášku - Psyllium), dlouhodobě prevenci zácpy (lactulosa). Pokud máte nadále bolesti břicha vyzkoušejte volně prodejný Meteospasmyl csp 1-1-1.
S pozdrave,

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.