#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolesti "od páteře"

Dotaz, 16. 8. 2020

Zdravím Vás. Vek 60. Mám bolesti v podbrušku, ktore sú intenzívnejšie ráno a v noci pri otáčaní sa aj budím ak ležím a snažím sa vstať tak bolesť začne, ale akonáhle nezapájam brucho tak to ustúpi , ak robím fyzicky, tak ďalší deň ráno to bolí tak sa s ťažkosťami ledva zdvihnem z postele a nemôžem ani rýchlejšie chodiť nieto ešte pobehnúť. Bolesť vystreľuje až do triesiel. K večeru to ustúpi a niekedy to večer ani nebolí. Cítiť to ako svalovicu po brušákoch len nižšie od pupka dole. Problémy s močením nemám, krv v moči nieje.
Stolica v normále, vyšetrenie stolice na krvácanie negativne. Absolvoval som: urologické vyšetrenie, USG brucha, kolonoskopiu, chirurgické vyš. (recidíva hernie v pupku a nad ním) endokrinologické, vyš. CT brucha, ortopedické vyšetrenie (coksatróza 2. stupňa bedrového kľba) RTG brucha. neurologické vyš.(posunuté 4 platničky na hrudnej chrbtici a 3 platničky na krížovej chrbtici.
GFS vyšetrenie, Zápal v spodnej tretine pažeráka, predpísali: Emanera 40mg 1-0-1 to teraz tri týždne do zadu.
Tie vyš. boli v inom poradí, ale absolvoval som ich od začiatku roka. Od začiatku roka, resp. od augusta minulého roku mávam dosť často zaseknutý krk, s takými bolesťami,že neviem spať, potom ten zápal sa presunie raz do jedneho ramena, potom do druhého, potom medzi lopatky, alebo do krížov a takto to vo mne blúdi.
Internistka mi povedala, že to je od chrbtice, čo sa mi nechce moc veriť. Skôr sa domnievam, že je to ničo z črevom.
Aký je prosím Vás, Váš názor?

Za odpoveď Vám vopred ďakujem a želám krásny deň

MUDr. Jaroslava Kovářová, 24. 8. 2020

Bolesti jak je popisujete na mě také dělají dojem bolestí vertebrogenních - tedy "od páteře", máte i nález na ploténkách v oblasti LS páteře. Tyto bolesti jsou vyvolané klasicky při změnách polohy těla, pohybu. Nález máte i na hrudní páteři, takže míváte obtíže i v oblasti krku, ramen a mezi lopatkami.

Bolesti břicha je ale vždy potřeba vyšetřit především s cílem vyloučit náhlou příhodu břišní nebo nějaké chronické onemocnění (střevní zánět, divertikulosa atd.). U Vás již řada vyšetření proběhla - kolonoskopie, sono, CT, nevím v jaké časové souvislosti s Vašimi obtížemi to bylo.

Pokud u Vás přetrvává podezření na střevní původ bolestí, doplňte cestou praktického lékaře nebo internisty gastroenterologické vyšetření (mám na mysli pohovor, ne žádnou vyšetřovací metodu). Gastroenterolog může doplnit nebo zopakovat laboratoř a doplnit například fekální kalprotektin a spolu s již provedeným CT a kolonoskopií může stav komplexně posoudit a Vaše obavy rozptýlit nebo dovyšetřit další. Pak už byste měl pokračovat v řešení potíží cestou neurologa.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.