#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolest levého podbříška

Dotaz, 6. 5. 2021

Dobrý den.
Vážená paní doktorko, prosila bych Vás o názor. Delší dobu trpím dyskomfortem v oblasti levého podbřišku, nejedná se o silné bolesti nebo křeče, spíše určitý pocit nepohody a lékaři píší do zprávy "mírná palpační citlivost". Stolici mívám ráno , řekla bych bez konzistence, nejde o klasický tvar, ani není vodová, ale neřekla bych, že se jedná přímo o průjem, protože vícekráte denně nechodím. Z důvodů tohoto dyskomfortu jsem byla odeslána nejdříve na UZ břicha, (3.3. 2021), kde lékařka diagnostikovala "útvar v MP", dalším gynekologickým vyš. byl potvrzen jako hemoragická cysta, která dle dalšího gyn. vyš. měla již prasknout , být nepřítomna. Dyskomfort v podbřišku však stále přetrvává, tak netuším, zda se může ještě stále jednat o následek té cysty nebo střevní problém. Lékař dále provedl kvantitativní vyšetření imunochem. testem na okultní krvácení, kde hovořil o "nízké pozitivitě". hodnota byla 20 ug/g. Další věc je, že asi půl roku procházím poměrně stresujícím obdobím, na podzim jsem se stěhovala a nosila tašky s různě těžkými věcmi, lékař také hovořil o možném přetížení břicha, jsem objednaná na kolonoskopii, pozitivní nález okul krvácení je pro mne další stres, přestože lékař hovoří o tom, že ta koncentrace tam není vysoká. Zjevnou krev ani hlen ve stolici nepozoruji, chut k jídlu mám menší spíše ze stresu. 3.3. mi byla odebíraná krev na CEA. výsledek byl 0,4. Tentýž den UZ břicha, kde lékařka kromě cysty nepsala o jiném nálezu. 7.4. mi byly dělány testy na KO plus diff - bylo to v pořádku, jen velmi mírně (o jednu jednotku) byly zvýšeny neutrofily, FW v normě, lipasa, amylasa -v normě. Co by,prosím, mohlo být příčinou obtíží? Mám se obávat koncentrace hemoglobinu 20 uq/g ve stolici? Děkuji za Váš názor a jsem s poděkováním.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 20. 5. 2021

Dobrý den, neuvedla jste svůj věk, ale z tohoto souboru příznaků a různých výsledků vyplývá jediné - je třeba provést kvalitní gastroenterologické vyšetření . Kolonoskopie už je v plánu, to je dobře. Pozitivity testu na okultní krvácení se neobávejte, test může být klidně i falešně pozitivní - tedy nemusí se najít žádný zdroj krvácení.

Já bych asi do vyšetřovacího programu zařadila i CT a myslela bych v diferenciální diagnose i na endometriosu (bolest břicha, hemorhagická cysta). S dost velkou pravděpodobností budou ale Vaše obtíže psychosomatické.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.