#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolest břicha po jídle

Dotaz, 16. 5. 2021

Dobrý den, již 7 měsíců mě trápí bolesti břicha, které nastávají po jídle. Většinou tak od půl hodiny, i více. Snídaně ještě v pohodě vcelku , ale po obědě a další jídla, tam nastává bolest velká. Ta je lokalizovaná vždy do oblasti nad pupkem. Břicho je spíše tvrdé, často je slyšet škroukaní. Pokud si na místo mačknu, bolest je větší. Stolice má mi přijde nestravene kousky. Střídá se tuhá s měkčí. Tuhá je pokryta hlenem. Bolest je větší, když se postavím a něco se tam jakoby zatíží. Nesnesu kalhoty s vysokým pasem. Někdy plynatost, ale není vidět břicho nafoukle, ale uleví se na chvilku. Pocit plnosti a dikomfortu,těžkosti. Vyšetření na gastru hadičku prokázalo lehký reflux jícnu, ale žáha mě nikdy nepálila, prášky na reflux jsem brala, bez jakéhokoliv efektu na břicho. Krevní testy základní nic neprokazali. Sono břicha nic neprokazalo. Dále byla provedena biopsie, a vyloučili lepek a celiakii. Pak byla kolonoskopie, tež bez nálezu. Vytěr z konečníku na bakterii, teď nevím název, pardon.. Byl v pořádku. Tím vyšetření skončila, že mi nic není...Proto jsem sama šla na alergologii, kde mi z krve intolerance na histamin. Ale, s tím, že je to většinou průvodce něčeho dalšího, že je nutné najít příčinu. Ale tu hledají dlouho a bez výsledku? Držím tedy dietu histaminovou, byl mi doporučen Daosin, ale po něm je mi hůře a i při dietě, které držím už delší dobu nevidím zlepšení. Hodně věcí jsem totiž vysadila již předtím. Brala jsem také Normix, a různá probiotika. Na reflux Controloc a Helicid.
Objevují se vlny, kdy je mi lépe a kdy hůře. Ještě musím říci, že vše začalo braním velkého množství antibiotik a kortikoidu na zánět středního ucha a zvukovodu . Nedalo se, vyléčit, proto dali jiné a další dávku. A pozvolna se vše zhorsovalo, až jednou mě v noci probudila otresna bolest ve stejném místě, pod žebry, nad pupkem, uprostřed spíše. Nedokázala jsem vstát, motala se hlava. Vše trvalo tak hodinu a pomalu přešlo. Další dny se bolest zhoršovala, po jídle. Ráno dokud se nenajim, tak je mi dobře.
Prosím o radu, jaké vyšetření zkusit?. Kam se obrátit?
Dekuji mockrát

MUDr. Štěpán Peterka, 9. 6. 2021

Dobrý den,
Děkuji za Váš dotaz. Mohlo by se jednat primárně o onemocnění slinivky břišní (odpovídá místu Vašich bolestí, vzhled stolice a průjmy). Doporučoval ještě klinickou kontrolu – konzultaci v ambulanci gastroenterologa, aby lékař posoudil Váš stav v kontextu vyšetření. Nabízí se doplnění hladiny IgG4 protilátek, odběr stolice se stanovením hladiny elástázy, ze zobrazovacích vyšetření ještě CT slinivky event.. endoskopickou ultrasonografii. Zatím si zakupte v lékárně Pangrol, nebo Kreon 10 000 (oba volně prodejné preparáty) a užívejte 1-2 cps s každým jídlem. Držte se !

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.