#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bolest břicha

Dotaz, 5. 4. 2023

Dobrý den
Je mi 59 let, chodím na pravidelné preventivní prohlídky k praktickému lékaři. Jsem po operaci žlučníku a beru léky na vysoký tlak, jinak žádné problémy nemám, ale během asi posledních tří let se u mě asi 4x objevil následující stav, vždy s odstupem několika měsíců i více než půl roku.
Náhle mě strašně rozbolí břicho, bolest je nesnesitelná, mám nutkání jít na velkou, dojdu na WC, ale většinou se nevyprázdním nebo jen s obtížema, břicho stále nesnesitelně bolí, dostaví se hrozná slabost, brnění a mrazení končetin, někdy až pocit, že mi ruce začínají ochrnovat, slabost je tak velká, že nejsem schopná se z WC vůbec zvednout, snažím se zhluboka dýchat, většinou tento stav přejde do 15 minut, pak už jsem schopna opustit WC a zase jsem v pořádku, v posledním čtvrtém případě se to ale vystupňovalo, trvalo to cca třičtvrtě hodiny, navíc mě polil studený pot a na pár sekund jsem přestala vidět, bolest břicha hrozná a slabost tak silná, že jsem chvílemi měla pocit, že už to nevydržím, že umřu, naštěstí to pak přešlo, v posledním případě jsem byla z toho tak vyčerpaná, že jsem si musela jít lehnout a na chvíli jsem usnula. Pak už bylo dobře. Kdybych měla na WC u sebe mobil, tak volám záchranku, ale bohužel jsem mobil neměla a nebyla jsem schopná pro něj dojít.
Nikdy jsem to s žádným lékařem neřešila, protože po odeznění mi bylo dobře a pak jsem na to vždy zapomněla, po poslední příhodě mám ale opravdu strach o svůj život.
Mohou tyto příznaky souviset s onemocněním střev a je možné, aby se projevily vždy znovu až za několik měsíců? Mezitím normálně funguje a vyprázdňuju se pravidelně.
Děkuji za odpověď

MUDr. Štěpán Peterka, 11. 4. 2023

Dobrý den
Ano mohlo by se jednat o problém se střevy, doporučuji vyšetření v gastroenterologické ambulanci, pravděpodobně bude následovat nějaké zobrazovací vyšetření - ultrazvuk a poté i koloskopie.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.