#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Biologická léčba

Dotaz, 21. 7. 2020

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli mam nárok na biologickou léčbu. Trpím lupenkou od 17 let. Teď trpím crohnovou chorobou od roku 1998 se s ní léčím. Od nového roku 2020 mám potíže s dechem a levým kolenem. Slyšel jsem, že by mi pomohla biologická léčba. Je mi 64 let a nevím jestli na ní mám nárok. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslava Kovářová, 28. 7. 2020

Nárok na biologickou léčbu nevzniká automaticky tím, že máte diagnosu Crohnovy nemoci nebo lupénky a ani obou dohromady.
Pokud jde o lupénku, ta má své indikace, které Vám zodpoví Váš kožní lékař.
U Crohnovy nemoci začínáme uvažovat o biologické léčbě v okamžiku, kdy jsme prošli přes ostatní léčebné modality ( někdy aminosalicyláty, někdy antibiotika, přechodně kortikoidy nebo kortikoidy topické, imunosupresiva) a nedaří se nám stále aktivitu nemoci potlačit. Obtíže s dechem mi do obrazu Crohnovy choroby příliš nezapadají, ve věku 64 let bych uvažovala spíše o srdci a doplnila vyšetření plicní a kardiologické.
Pokud jde o bolest levého kolenního kloubu, ta může ale nemusí souviset s Crohnovou nemocí a psoriázou. Váš gastroenterolog a Váš kožní lékař by měli oba tuto eventualitu zvažovat a i mezi sebou prodiskutovat.
Přidělení biologické léčby má svá přesně daná pravidla.Je možné, že je splňujete, nebo po absolvování dalších vyšetření a léčebných možností splňovat budete.Jistě to ale říci nelze. Proberte to jak se svým gastroenterologem, tak se svým dermatologem. Každý z nich musí posoudit indikaci ze strany svého oboru.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.