#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bezezbytková dieta a fyzická námaha po zánětu tlustého střeva

Dotaz, 28. 10. 2020

Dobrý den jsem po zánětu tlustého střeva. ZAJÍMALO by mě jakou fyzickou námahu můžu vykonávat. A zda nevadí červená řepa při bezezbytkové dietě děkuji

MUDr. Jaroslava Kovářová, 3. 11. 2020

Tady mám sice málo informací, ale pokusím se odpovědět.
Zánět tlustého střeva může být při divertikulose ve středním nebo vyšším věku, může to být u ulcerosní kolitidy, u Crohnovy nemoci, kde mohou být na střevě stenosy, můžete být po zvládnutém infekčním zánětu tlustého střeva - těch situací si dovedu představit řadu.
Pokud jde o fyzickou námahu, pak v klidové fázi po zvládnutí akutního vzplanutí střevního zánětu fyzická námaha nebývá nijak omezena. Pouze u celkově komplikovaných průběhů IBD (zánětlivé střevní onemocnění - myšleno ulcerosní kolitida a Crohnova nemoc) po operacích, při kombinované udržovací léčbě je někdy omezená pracovní schopnost - to nejlépe posoudí Váš gastroenterolog.
Červená řepa obsahuje řadu vitamínů a minerálů, je zdroj železa, je to ale také vláknina. V akutní fázi zánětu bych ji do jídelníčku nezařazovala, v klidové fázi v rozumném množství, spíše vařenou, nastrouhanou nebo ve formě šťáv - dle individuální tolerance. V klidové fázi se jí nemusíte vyhýbat. Počítejte ale s tím, že barví stlici do červena a může tak napodobit krev ve stolici.

Zaujal Vás tento dotaz?

Také se zeptejte na své problémy.

Také se zeptejte na své problémy.