Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Vaření v páře ocení nejen vaše střeva

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními.

Vaření v páře ocení nejen vaše střeva
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Nemocní s nespecifickými střevními záněty často bojují se správností a vhodností svého stravování. Jak u Crohnovy choroby, tak u ulcerózní kolitidy je dieta velmi důležitou součástí léčby a pacienti se učí žít s různými omezeními. Musí se například vyhýbat tučným pečeným a smaženým jídlům, naopak správná je úprava pokrmů vařením běžným či v páře a dušením.

Chutné, rychlé, elegantní

Během posledních let se hitem v kuchyních stalo znovuobjevení parních hrnců. Vaření v páře je známé již několik staletí, ale nové přístroje z něho udělaly pohodlnou, rychlou a nesmírně chutnou záležitost. Pro pacienty s nespecifickými střevními záněty je tento způsob jednou z nejvhodnějších úprav potravin. Lze tak připravovat maso, zeleninu, rýži i těstoviny. V moderních parních hrncích můžeme současně vařit několik různých potravin najednou, čímž se celý proces stává velmi rychlým.

4 důvody pro páru

Pokrmy připravené v páře patří mezi nejchutnější. Ptáte se proč?

  1. Potraviny nepřijdou do kontaktu s vodou, proto si zachovávají veškerou svoji chuť a dochází k minimálním ztrátám živin.
  2. Nic se nerozvaří, vše si zachovává svůj tvar a barvu.
  3. Pokrmy jsou velmi šťavnaté, k jejich přípravě nepotřebujete žádný tuk.
  4. Parní vaření zjemňuje vlákninu obsaženou v potravinách, která se stává lépe stravitelnou − což je účinek, který ocení právě pacienti s nemocnými střevy, protože jejich strava by měla vlákniny obsahovat co nejméně.

Vaříte správně?

Máte sice moderní nádobí, ale stále si nejste jisti svými postupy? Nabízíme několik tipů pro vaření v parním hrnci:

  • Vždy dbejte na to, aby byl v příslušném oddílu parního hrnce dostatek vody. Pokud by se voda zcela vyvařila, může dojít k poškození přístroje.
  • Používejte pokličku − umožňuje kolování páry ve varné nádobě, a pokrmy se tak uvaří rychleji.
  • Dávejte pozor, když vyjímáte hotové jídlo z hrnce − okolo uniká velmi horká pára a mohli byste se spálit.
  • Po uvaření nenechávejte pokrm v parním hrnci − ještě dlouhou dobu vzniká pára, která by mohla pokrm rozvařit a znehodnotit.

Každý z pacientů s nespecifickými střevními záněty má vyzkoušeno, které potraviny mu vyhovují, a které nikoliv. Úprava v páře může být velmi rychlým pomocníkem, který zpříjemní chvíle v kuchyni a zjednoduší přípravu pokrmů. I při dietě se tak mohou pacienti stravovat velmi chutně a nápaditě.

(vesa)

Zdroj: zeng.hubpages.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Konec bloudění. To je motto projektu Euroklíč. Nejen pro pacienty s nespecifickými střevními záněty znamená tento drobný společník na...

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Ulcerózní kolitida je nemocí více tváří. Projevuje se různými příznaky, jejichž výskyt závisí na tom, jakou část tlustého střeva...

Fekální transplantace: když cizí stolice pomáhá

Fekální transplantace: když cizí stolice pomáhá

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Klystýr dokáže „uhasit“ zánět a šetří organismus

Klystýr působí přesně v místě střevního zánětu, a nezatěžuje tak tělo systémovou léčbou. Zjistěte, jaké další možnosti s sebou...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!