Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Trápí vás střeva? Přesto se nebojte ozvláštnit sváteční tabuli

Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích.

Trápí vás střeva? Přesto se nebojte ozvláštnit sváteční tabuli
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Dobré jídlo sice není na vánočních svátcích to nejdůležitější, ale určitě k nim patří. Pravidla stravování pacientů s nespecifickým střevním zánětem ale samozřejmě platí i o Vánocích. Ovšem při troše kreativity nemusí mít pocit, že o něco přicházejí. Pro inspiraci uvádíme pár jednoduchých receptů. 

Krevetový předkrm

Na 4 porce potřebujeme:

  • kousek másla,
  • 3 pórky,
  • 12 stroužků česneku,
  • petrželku, trochu necháme na ozdobení,
  • sůl,
  • pepř,
  • 1 a půl skleničky suchého sherry,
  • 1 kilo středních až velkých krevet,
  • 2 červené sladké papriky.

Rozpustíme máslo na pánvi, osmahneme nakrájený pórek a česnek. Přidáme petrželku, sůl, pepř a sherry. Po dvou minutách odstavíme. Na jinou pánev odlijeme malé množství vyrobené směsi. Postupně po dávkách osmahneme krevety a přidáváme další máslovou směs dle potřeby. Rozložíme hotové krevety na talíř. Orestujeme ještě červenou papriku se zbytkem máslové směsi a krevety polijeme. Zdobíme petrželkou.

Masové kuličky s hroznovým džemem

Ingredience:

  • 1 a půl hrnku chilli omáčky,
  • 1 hrnek hroznového džemu,
  • 1 až 3 lžičky dijonské hořčice,
  • půl kila jehněčího nebo hovězího masa,
  • 1 vejce,
  • 3 lžičky strouhanky,
  • půl lžičky soli.

Smícháme chilli omáčku, džem a hořčici v rendlíku, dobře promícháme a vaříme během přípravy kuliček na pečení. Ze zbylých surovin vyrobíme směs, dobře promícháme a vytvarujeme 30 kuliček. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 200 °C zhruba 15 až 20 minut. Poté kuličky nasypeme do omáčky, promícháme a vaříme na mírném ohni ještě 5 až 7 minut.

Vaječný likér bez pocitu viny

Na výborný a přitom nízkotučný likér je potřeba:

  • ¾ hrnku cukru,
  • ¼ lžičky mleté skořice,
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku,
  • 1 vejce,
  • 4 vaječné bílky,
  • 1 a půl hrnku nízkotučného mléka,
  • 1 a půl hrnku polotučného mléka,
  • 1 a půl lžičky vanilkového aroma,
  • ¼ hrnku rumu nebo brandy (možné nahradit rumovým aroma).

Smícháme cukr, skořici a část muškátového oříšku ve velké míse. Přidáme vajíčko a vaječné bílky a rozmixujeme mixérem (3 až 4 minuty). Na mírném ohni ohřejeme nízkotučné mléko. Do horkého mléka postupně vmícháme rozmixovanou vaječnou směs. Za stálého míchání ohříváme směs, dokud mírně nezhoustne. Přidáme vanilkové aroma a odstavíme z plotny. Poté, co směs trochu zchladne, přidáme polotučné mléko. Přikryjeme a dáme vychladnout do ledničky. Před konzumací lze přidat rum nebo brandy. Zdobíme čerstvě nastrouhaným oříškem. Protože se na přípravu používá pouze 1 žloutek, může výsledný nápoj vypadat poněkud bledě. Chcete-li docílit žlutavé barvy, přidejte pár kapek potravinářského barviva.

Dobrou chuť!

(blš)

Zdroj: ibdcrohns.about.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Cestování se střevními záněty

Cestování se střevními záněty

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Hnisavé píštěle jsou při střevních zánětech nevítanou komplikací. Jejich rozpoznání i léčba nejsou vždy snadné ani rychlé. Jak s...

Dejte sbohem trávicím obtížím na cestách!

Kdo by chtěl trávit zaslouženou dovolenou na toaletě? Přesto tak řada cestovatelských dobrodružství končí. Dá se nepříjemným trávicím potížím...

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Příznaky ulcerózní kolitidy se liší podle místa zasažení

Ulcerózní kolitida je nemocí více tváří. Projevuje se různými příznaky, jejichž výskyt závisí na tom, jakou část tlustého střeva...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Polévka s vůní orientu: jak si připravit domácí Pho Bo