Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

S vařečkou kolem světa – Tichomoří

Tichomořská kuchyně zahrnuje stravu a výživu z celé škály ostrovů, jež se nachází v Tichém oceánu. Tichý oceán se rozkládá mezi Asií, Amerikou a Austrálií, proto začneme malým "opáčkem" ze zeměpisu.

S vařečkou kolem světa – Tichomoří
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Nám jsou známy například Šalamounovy ostrovy a Papua-Nová Guinea z Mikronésie, Marshallovy ostrovy z Melanésie nebo Havajské a Cookovy ostrovy a Nový Zéland z polynéské oblasti. Z hlediska zeměpisu a idiopatických střevních zánětů neexistují přesné údaje o množství IBD pacientů na tichomořských ostrovech, nicméně známé jsou informace z Nového Zélandu a Austrálie. Počty IBD pacientů v obou zemích jsou srovnatelné se střední a východní Evropou (incidence je v těchto zemích odhadována na 0,5 až 2 osoby na 100 000 obyvatel se zvyšující se tendencí).

Ze všech ostrovů a široké palety národů nelze zvolit stravu jen jedné oblasti. Obecně ale můžeme říct, že typickou součástí tichomořské kuchyně jsou kokosy a jejich dužnina a mléko. Další, pro nás asi překvapivou složkou tichomořské stravy je vepřové maso. Vepři se chovají úplně všude a při rodinných i jiných oslavách se tradičně opéká sele. Z dalších mas si můžete dopřát třeba jehněčí a samozřejmě plody moře. Z typických příloh na ostrovech ochutnáte cizokrajné "brambory" – hlízy manioku, jamy a batáty.

Batáty

Pro nás nejdostupnější jsou batáty. Jde o sladkou plodinu podobnou našim bramborám. Existují dva druhy na různé typy kuchyňských úprav. Červené batáty jsou vhodné na vaření a zapékání a žluté jsou vhodné na smažení a do těsta na pečení. V porovnání s našimi běžnými bramborami obsahují batáty až o polovinu více kalorií, ale také vitamínu C. To je pozitivní informace, ale bohužel vitamin C je v přírodní formě velmi nestabilní, a je tedy otázkou, kolik procent jej v plodině zůstane po dlouhé cestě z Tichomoří. Batáty se používají úplně stejně jako naše brambory, navíc je z nich možné připravit ještě pudinky, nákypy a další sladké pokrmy.

Kokosové ořechy, respektive kokosové mléko, jsou příjemným doplňkem či nápojem, jímž můžeme zpestřit náš středoevropský jídelníček. Z kokosového mléka si můžete připravit nejen pudink nebo piškot, ale také kokosovou polévku s mořskými plody či vynikající nápoj Piña Colada.

Piña Coladu ochutnejte nejen jako nápoj k tichomořskému menu, ale zkuste ji jako osvěžení po odpočinkových procedurách, které můžete vyzkoušet i v ČR. Mezi tichomořské relaxační procedury můžeme zařadit masáž lávovými kameny, havajskou masáž Lomi Lomi nebo masáž horkými mušlemi Matangi či zábal v banánových listech. Masáž lávovými kameny uvolňuje například ztuhlé svaly a pomáhá regulovat trávení a havajská masáž Lomi Lomi uvolňuje fyzické bloky i energetické dráhy. Ale úplně nejlepší relaxací by samozřejmě bylo se vypravit na odpočinek přímo do Tichomoří a užít si atmosféru nádherných pláží, přírody a oceánu na vlastní kůži.

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Při Crohnově chorobě nebo ulcerózní kolitidě se kromě bolestí břicha a jiných zažívacích potíží mohou objevit i příznaky mimo...

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Hnisavé píštěle jsou při střevních zánětech nevítanou komplikací. Jejich rozpoznání i léčba nejsou vždy snadné ani rychlé. Jak s...

I s vývodem střeva si můžete užít letní vodní radovánky

I s vývodem střeva si můžete užít letní vodní radovánky

Klystýr dokáže „uhasit“ zánět a šetří organismus

Klystýr dokáže „uhasit“ zánět a šetří organismus

Trpíte střevním zánětem? Úlevu vám mohou přinést lázně

Pobyt v lázních si dnes mnoho lidí spojuje spíše s různými relaxačními aktivitami, jako jsou masáže či pobyt v...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Turistický průvodce aneb Co zabalit na cestu do Asie