Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Potravinová "éčka"

Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná „éčka“. Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách. Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými „éčky“ a rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Zaměřeno na emulgátory

Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo „chování“ střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.

Honba za příčinou

Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu byl však výrazným překvapením i pro samotné vědce. Zdá se, že pouto mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silné. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.

(holi)

Zdroj: www.reuters.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Střevní záněty a těhotenství: Co je nutné vědět?

Střevní záněty a těhotenství: Co je nutné vědět?

Může příchod podzimu a zimy ovlivnit projevy střevních zánětů?

Problematika vlivu ročních období na střevní záněty je mezi pacienty s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou často probíraným tématem....

S probiotiky můžete cestovat i při střevních zánětech

I lidé se střevními záněty rádi cestují. Někteří dokonce v době relapsu nebo navzdory mnohým obtížím, které jejich onemocnění...

Mohou pacienti s IBD pít kávu či alkohol?

Mohou pacienti s IBD pít kávu či alkohol?

Recepty na lahodné cukroví vhodné i pro pacienty se střevními záněty

Recepty na lahodné cukroví vhodné i pro pacienty se střevními záněty

I s IBD je dobré pravidelně sportovat

Trápí vás nejistota, jak a zda vůbec cvičit, když trpíte Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou? Může správné cvičení podpořit...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Rakovina a její léčba