Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů

Zmrzlina, sladkosti, majonéza nebo margarín. Všechny tyto výrobky obsahují přídatné látky neboli potravinová aditiva. Náš zažívací systém s nimi přichází do kontaktu prakticky každý den. O to více tak šokuje lékařský objev, který potravinová aditiva spojuje s rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Potravinová „éčka“: možná příčina střevních zánětů
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Potravinová "éčka"

Potravinová aditiva jsou užívána pro zlepšení chuti, struktury, trvanlivosti či nutričních vlastností potravin. Mezi širokou veřejností jsou v povědomí spíše jako takzvaná „éčka“. Písmeno E získávají látky, které jsou schválené pro použití v evropských potravinách. Potravinová aditiva jsou v určité míře obsažena prakticky v každé potravině. Přídatné látky většinou nepředstavují pro zdravý lidský organismus žádnou hrozbu. Vědci ale zřejmě odhalili souvislost mezi potravinovými „éčky“ a rozvojem nespecifických střevních zánětů.

Zaměřeno na emulgátory

Výzkumníci se zaměřili na skupinu emulgátorů, konkrétně na polysorbát 80 a karboxymetylcelulózu. Jedná se o látky, které zlepšují vnitřní i povrchové vlastnosti výrobků a zvyšují jejich trvanlivost. V experimentech byly podávány myším, u nichž změnily skladbu střevních bakterií a vyvolaly příznaky podobné střevním zánětům. Kromě toho však jejich podávání nepříznivě ovlivnilo také hladinu krevního cukru a způsobilo rozvoj obezity a metabolického syndromu. Pravidelné podávání emulgátorů totiž změnilo „chování“ střevních bakterií. Ty začaly odstraňovat přirozenou ochranu střeva v podobě slizničního hlenu, což podnítilo rozvoj zánětlivého procesu.

Honba za příčinou

Vědci se domnívají, že podobným způsobem mohou vznikat nespecifické střevní záněty i u lidí. Prudký vzestup výskytu Crohnovy choroby a ulcerózní kolitidy zaznamenáváme v polovině 20. století. Zhruba ve stejném období se začaly v potravinářství masivně využívat emulgátory. Tato skutečnost hraje vědcům do karet. Výsledek výzkumu byl však výrazným překvapením i pro samotné vědce. Zdá se, že pouto mezi emulgátory a rozvojem střevních zánětů je opravdu velmi silné. V současnosti je tak potřeba prozkoumat účinky dalších potravinových aditiv na lidský organismus. Na druhou stranu není třeba propadat panice. K rozvoji nemoci jsou zapotřebí i genetické vlohy. Ne každý je tak v ohrožení. Pokud by se ale negativní působení emulgátorů potvrdilo, mohli bychom náchylné jedince před rozvojem chronických střevních zánětů chránit.

(holi)

Zdroj: www.reuters.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 1

Čtěte také

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

Chytrá kapsle, která šetrně vyšetří střeva

I s vývodem střeva si můžete užít letní vodní radovánky

Část lidí se střevními záněty je nucena podstoupit břišní operací, po níž jim zůstane střevní vývod (stomie). Pokud tato...

Euroklíč pro snadnější pohyb mimo domov

Konec bloudění. To je motto projektu Euroklíč. Nejen pro pacienty s nespecifickými střevními záněty znamená tento drobný společník na...

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Nespecifické střevní záněty často doprovází bolest kloubů

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Nejlepší volba pro vyšetření „Crohna” – magnetická rezonance

Píštěle – svízelná komplikace střevních zánětů

Hnisavé píštěle jsou při střevních zánětech nevítanou komplikací. Jejich rozpoznání i léčba nejsou vždy snadné ani rychlé. Jak s...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!