Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady naší i našeho trávicího ústrojí a možností ledničky ho ovlivňuje překvapivě i počasí.

Počasí ovlivňuje chuť i zažívání
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

Složení našeho jídelníčku závisí na mnoha okolnostech. Kromě momentální nálady naší i našeho trávicího ústrojí a možností ledničky ho ovlivňuje překvapivě i počasí. Změny počasí však působí také na náš celkový zdravotní stav a tím i na trávicí ústrojí. A že to není žádná novinka, potvrzuje i fakt, že si toho už před mnoha staletími všiml sám Hippokrates.

„Počasocitlivost“

Vnímavost člověka vůči změnám počasí má své odborné pojmenování – je to tzv. meteorosenzibilita. Až třetina Čechů na sobě nějakým způsobem změnu počasí pociťuje. Citlivější jsou obecně více ženy, staří lidé, malé děti a nemocní.

Předzvěstné pocity

Tito takzvaní meteorosenzibilní lidé na sobě pociťují nadcházející změnu počasí mnohdy i dříve, než k ní dojde. Možná i z vlastní zkušenosti znáte, že vás před výraznějšími změnami počasí občas bolí hlava, píchá v jizvě nebo se ozývají klouby. Zhoršují se také potíže kardiaků (lidé s onemocněním srdečně-cévního systému), astmatiků a ani lidé s postižením trávicího traktu nejsou ušetřeni. Změny počasí nejvíce ovlivňují vředovou chorobu žaludku a dvanácterníku.

Ulcerózní kolitida má ráda jaro

Naše trávení ovlivňují nejen rychlé změny počasí, ale svůj vliv má i střídání ročních období. Typickým zástupcem onemocnění, jehož projevy kolísají v průběhu roku, je ulcerózní kolitida (nespecifický zánět tlustého střeva a konečníku). K jejímu výraznému zhoršení dochází právě na jaře a na podzim.

Střídání ročních období hlavně v minulosti znamenalo výraznou změnu jídelníčku, čemuž bylo zažívání našich předků dobře přizpůsobeno. V létě byli zvyklí na větší přísun ovoce, v zimě naopak byla k dispozici těžší strava s větším množstvím tuků. To je možná důvod, proč si i dnes v parném létě dáte raději něco lehkého, zatímco v zimě snesete jídla mnohem těžší.

(pad)

Zdroj:

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 0

Čtěte také

Střevní záněty a těhotenství: Co je nutné vědět?

Střevní záněty a těhotenství: Co je nutné vědět?

Recepty na lahodné cukroví vhodné i pro pacienty se střevními záněty

Blíží se Vánoce a jako každý rok před lidmi s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou vyvstává několik otázek. Mám...

Může příchod podzimu a zimy ovlivnit projevy střevních zánětů?

Problematika vlivu ročních období na střevní záněty je mezi pacienty s ulcerózní kolitidou a Crohnovou chorobou často probíraným tématem....

Odvážná a velice silná – navzdory všem komplikacím Crohnovy choroby

Odvážná a velice silná – navzdory všem komplikacím Crohnovy choroby

I s IBD je dobré pravidelně sportovat

I s IBD je dobré pravidelně sportovat

S probiotiky můžete cestovat i při střevních zánětech

I lidé se střevními záněty rádi cestují. Někteří dokonce v době relapsu nebo navzdory mnohým obtížím, které jejich onemocnění...

Medicínská databáze U Lékaře
 
Doporučujeme:  Fenylketonurie a PKU dieta