#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nutriční podpora jako pomoc při střevních zánětech

U Crohnovy nemoci může docházet k poruchám vstřebávání potravy, někdy je i střevo neprůchodné či musela být jeho část odstraněna.

U Crohnovy nemoci může docházet k poruchám vstřebávání potravy, někdy je i střevo neprůchodné či musela být jeho část odstraněna. Dostatečná výživa se zastoupením všech potřebných živin je přitom pro zlepšení průběhu nemoci nezbytná. Pokud tedy běžná strava nestačí nebo není možné ji přijímat, pak přicházejí na řadu přípravky nutriční podpory.

Přípravky tekuté výživy

  • Vhodně doplní (případně na určitou dobu zcela nahradí) omezenou stravu.
  • Jde o podpůrnou výživu, kterou může pacient popíjet během dne nebo ji použít při vaření jako přísadu do různých omáček, zálivek, dezertů a koktejlů.
  • Na trhu je velký výběr různých přípravků i příchutí – pokud si nevíte s výběrem rady, poraďte se s nutričním terapeutem nebo lékárníkem.

Výživa podávaná sondou

Pokud není příjem potravy ústy možný, přichází na řadu sondová výživa. Ta je zahájena zpravidla v nemocnici a v případě potřeby může pacient v jejím příjmu pokračovat i doma. Dávkování je obvykle řízeno pumpou, aby bylo průběžné a nedocházelo k nárazovému zatížení trávicího traktu. Jednotlivé typy se liší podle toho, jak je výživa podávána:

Nazogastrická sonda – je zavedena nosem do žaludku. Jde spíše o krátkodobé opatření, výživa je podávána přes noc a během dne může člověk normálně fungovat.

PEG – gastrostomie – je endoskopicky zavedená sonda přes břišní stěnu do žaludku. Výhodou je, že se pacienti, kteří tuto výživu potřebují častěji, nemusí obtěžovat s nepříjemným zavedením nazogastrické sondy. Zavedení PEGu nemusí být trvalé, pokud dojde ke zlepšení stavu, může být sonda odstraněna.

PEJ – jde o obdobu PEGu, sonda je ale zavedena až do počátečního úseku tenkého střeva (lačníku). Tato metoda je volena, až když podávání výživy do žaludku není možné – tenké střevo postrádá ochranou funkci žaludeční kyseliny, a proto zde hrozí vyšší riziko infekce.

(hak)

Zdroj: www.ccfa.org