Poznání vlastní nemoci a ochota brát léky předepsané lékařem – to už je začátek uzdravení…
Miguel de Cervantes 1547-1616

Jezte „čistě“. Snížíte tak riziko vzniku střevního zánětu

Přídatné látky v potravinách pravděpodobně hrají velkou roli v možnosti nástupu nespecifických střevních zánětů. Zatočit s nimi chce nový, moderní směr životního stylu. Nazývá se clean eating a má přesně daná pravidla.

Jezte „čistě“. Snížíte tak riziko vzniku střevního zánětu
X
Chybně zadaný e-mail!
Chybně zadaný e-mail!
ODESLAT

V rozvinutém západním světě přibývá lidí, kteří trpí Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou. Příčina vzniku těchto nemocí ale zůstává záhadou. Podle současných teorií jde o souhru mnoha faktorů. Roli hrají dědičné předpoklady, střevní bakterie, naše životní prostředí a v neposlední řadě i jídlo. Způsob, jakým se stravujeme, a spektrum látek, které potravou do svého těla dostáváme, se za posledních několik století změnily k nepoznání.

Ne dieta, ale životní styl

Mouka, cukr, maso, mléko, zelenina – vše, co jíme, má svůj původ v přírodě. Málokterá potravina se ale dnes dostane na náš stůl ve stejném stavu, v jakém ji příroda vytvořila. Při procesu zpracovávání potravin jsou do nich přidávány nejrůznější přísady za účelem snížení ceny, vylepšení chuti, barvy či trvanlivosti. Mnoho z těchto látek ale není přirozenou součástí naší stravy. Clean eating, tedy „čisté stravování“, je fenoménem, který se snaží motivovat lidi ke konzumaci jídla v co nejpřirozenějším stavu.

  • Zjednodušujícím kritériem pro výběr potravin je přítomnost maximálně dvou ingrediencí na etiketě.
  • Obecně tento směr vede lidi ke konzumaci ovoce a zeleniny, kvalitního masa a příloh.
  • Upřednostňuje přípravu jídla doma.
  • Naopak omezit se snaží „zpracované potraviny“, jako jsou uzeniny, sladkosti či polotovary.
  • Vyhýbá se smažení jakožto nezdravé úpravě jídla.

Aditiva – nebezpečná neznámá

Přídatné látky v potravinách mohou na naše tělo působit škodlivě. A to přímo – toxicky –, ale i nepřímo – například ovlivňováním střevní mikroflóry. Ta komunikuje s naším imunitním systémem a tím se může podílet na vzniku onemocnění, jakými jsou nespecifické střevní záněty. Zatímco před přímým toxickým účinkem aditiv se mají úřady na pozoru a škodlivé látky zakazují, nepřímé účinky jsou daleko méně popsané. Přídatné látky by se v tomto směru daly označit za „nebezpečnou neznámou“, která může mít na organismus netušené dopady. Důkazem toho je například studie amerických vědců z roku 2016. Prokázala vliv dvou běžných emulgátorů (polysorbátu 80 a karboxymethylcelulózy) na vznik střevního zánětu a tím i kolorektálního karcinomu.

Inspirace pro zdraví

Čisté stravování, ačkoliv jde o moderní fenomén, nepřináší na pole zdravé výživy v podstatě nic nového. Hovoří především o vyvážené stravě s dostatkem vlákniny, čerstvého ovoce a zeleniny, o omezení mastných jídel, soli a chemie. Kdo se do jeho principů ponoří hlouběji, narazí navíc i na striktní odmítání bílé mouky nebo běžného cukru. To může být některými považováno i za přehnané. Spíše než jako bezchybný návod ke zdravému životnímu stylu by tak clean eating mělo být považováno za inspiraci, jak ve výživě omezit množství potenciálně škodlivých látek.

(luko)

Zdroje:
http://badgut.org
www.cleaneatingmag.com
https://ibdnewstoday.com
https://ibdnewstoday.com

Další článek

Hodnocení článku

Líbí se vám článek?
Počet hlasů: 2

Čtěte také

Aminosalicyláty včera a dnes: klouby bez bolesti i Nobelova cena

Aminosalicyláty včera a dnes: klouby bez bolesti i Nobelova cena

Sáčky s granulemi mesalazinu: jednou denně pro klidná střeva

Vysypejte do pusy, zapijte a bez starostí pokračujte ve svém dni. Inteligentní léková forma mesalazinu bude zatím tiše pracovat...

Vše o střevních zánětech: Nová doporučení k léčbě v češtině!

Stručná, praktická, aktuální a přeložená do češtiny. Taková jsou letošní doporučení ECCO-EFCCA pro pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní...

Proč se chodí „na krev“? Naučte se rozumět laboratorním výsledkům

Proč se chodí „na krev“? Naučte se rozumět laboratorním výsledkům

Zácpu nepodceňujte: Může jít o velký problém!

Zácpu nepodceňujte: Může jít o velký problém!

Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida: víte, čím se liší?

Dvojice nespecifických střevních zánětů má mnoho společného. Mezi těmito nemocemi jsou však i jednoznačné rozdíly. Zjistěte jaké!

Medicínská databáze U Lékaře
 
Cestovní nemoci:  Láká vás vyzkoušet vodní dýmku? Pak pozor nejen na infekce!