#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Technika EFT účinně pomáhá při střevních zánětech

S technikou EFT neboli Emotional Freedom Techniques jsem se poprvé setkala v roce 2014. Bylo to na semináři jednoho „týpka“, který učil něco ve smyslu „osvoboďte svoje finanční zdroje“ za pomoci nejrůznějších technik. Ty nás měly zbavit bloků týkajících se financí a pomoci účastníkům seminářů přitáhnout větší hojnost. Docela se mi to líbilo, ale žádné větší finanční zdroje ke mně po semináři proudit nezačaly.

Nicméně přednášející zmínil, že EFT se dá použít na nejrůznější problémy, emoční stavy i bloky. Pamatuji si, jak jsem v tu chvíli stála ve dveřích, protože jsem se zrovna vracela ze záchodu. Byla jsem asi tak v pátém měsíci těhotenství se synem a měla lehce aktivní zánět v tlustém střevě. Nebylo to nijak zlé. Nemusela jsem brát kortikoidy, a dokonce jsem ani nekrvácela ze střeva, ale na záchod jsem některé dny běhala dost často, a tak mě napadlo vyzkoušet EFT na své obtíže. Tehdy, a vlastně to tak mívám občas i teď, když už jsem více než dva roky v remisi, jsem mívala akutní průjmy. To znamená, že když mě „to chytlo“, musela jsem záchod navštívit tak do půl minuty až dvou, jinak jsem se po… Ano, je to tak. A veřejně se ke svému problému teď už i přiznávám. Dlouho předlouho jsem se kvůli tomu styděla. Ale o tom zase někdy příště.

Díky tomuto semináři jsem opravdu začala takzvaně ťukat a začala poznávat, že tahle jednoduchá technika mi pomáhá se uklidnit, když „to na mě přijde“. Ono to ťukání je totiž hlavním poznávacím znakem a technikou EFT. Ťuká se dvěma prsty na různé body na těle a u toho se za pomoci vyslovování nejrůznějších emocí a vět o nich uvolňují emoce. Díky tomu je možné se zklidnit a akutně nebo i zpětně zpracovat některé vypjaté situace. Což rozhodně problém s inkontinencí (třeba při čekání v autě na semaforu nebo ve veřejných dopravních prostředcích) je.

Ťukám, ťukáš, ťukáme

Manžel mě tehdy vozil do práce autem a i on, když jsem se začala kroutit bolestí a stáli jsme právě třeba na tom semaforu, mi říkával: „Ťukej.“ Viděl totiž, že mi to pomáhá se uklidnit a s potřebou jít na velkou vydržím třeba dalších pět minut, než mi bude moct zastavit na příhodném místě. V roce 2017 jsem se pak dostala k technice Faster EFT, která, jak už název napovídá, je v některých částech rychlejší nebo možná spíše jednodušší. To znamená, že se ťuká jen na čtyři body na hlavě a u klíční kosti, nemusí se říkat konkrétní větičky a zakončuje se jednoduchou větou: „Nechávám to všechno jít.“ U téhle techniky jsem zakotvila víceméně na trvalo a používám ji doteď, třeba i na zpracování emocí spojených se situací, kdy nám hořelo v koupelně. Více jsem o tom psala v blogu s názvem Veselá mysl rovná se půl zdraví.

Pokud by vás zajímalo, jak můžete EFT nebo Faster EFT používat sami pro sebe, napište mi na verca@veronikahanzlikova.cz a povím vám podrobnosti.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková