#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Šetrná kortikoidní léčba? Ano

Již několikrát jsem musela užívat systémové kortikoidy obsahující účinnou látku prednisolon. O nich jsem více psala tady. Nikdy mě tahle léčba netěší, protože je sice obvykle krátkodobá, ale přináší mi mnoho nežádoucích účinků. Naštěstí však i ten nejdůležitější a žádoucí – dokáže mě poměrně rychle dostat do remise.

Celkové kortikoidy u mě ovlivňují kromě vzhledu (mám typický měsíčkovitý obličej) také pocit tepla a spánek. Mívám návaly horka a trpím nespavostí. Naštěstí se mi tyhle hormony „nenaukládají“ v podobě kilogramů navíc, přesto vím, že mi zvyšují množství vnitřního tuku, který na první pohled není vidět. Odhalí ho jen bioimpedanční váha, ale vysoké hodnoty vnitřního tuku taky nejsou z hlediska zdraví dobré.

Párkrát už jsem byla léčená i kortikoidy, kterým se říká topické a nemají tolik nežádoucích účinků. Také však obvykle nemívaly pro mě tak razantní nástup úlevy od zánětu jako ty systémové. Topický kortikoid v podobě rektální pěny mě však udržuje dlouhodobě v remisi.

Tyhle topické kortikosteroidy obsahují obvykle účinnou látku budesonid. Pokud budesonid v přípravcích užívaných perorálně není vázán speciální vazbou, uvolňuje se na rozhraní mezi tenkým a tlustým střevem. V případě nás s ulcerózní kolitidou, kdy zánět postupuje směrem od konečníku, tudíž perorální budesonidové léky příliš nezabírají. Naopak mohou velmi dobře pomáhat u pacientů s Crohnovou nemocí, kteří mají zánět lokalizovaný právě na rozhraní obou střev.

Velkou výhodou budesonidu je ale jeho velká bezpečnost a minimální nežádoucí účinky. Neovlivňuje metabolismus minerálů a obvykle nezpůsobuje návaly horkosti a nespavost jako systémové kortikoidy obsahující prednisolon. Navíc nezpůsobuje ani odvápnění kostí, nadváhu ani měsíčkovitý obličej.

Proto mě velmi zaujala informace o novém léku s účinnou látkou budesonidem pro lidi s ulcerózní kolitidou nebo ty, kteří mají zánět způsobený „crohnem“ v koncové části tlustého střeva. Budesonid je v něm vázaný ve formě MMX, což je speciální vazba, která způsobuje, že se uvolňuje až v levé straně tlustého střeva, a dokonce i na jeho konci. Je na českém trhu od roku 2016 a mám už pár známých, kterým pomohl.

Samozřejmě doufám, že nebudu mít tu čest tuhle novou léčbu vyzkoušet, přesto mám radost z toho, že pokud bych měla zase silnější zánět, který je potřeba přeléčit kortikoidy, můžu vyzkoušet tenhle lék s cíleným uvolňováním kortikoidu v tlustém střevě, a ne rovnou ty systémové s nežádoucími účinky.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková