Palačinky s tvarohem a ovocným přelivem

Ovoce a sladké dobroty jsou jídla, která lidé se střevními záněty ve svém jídelníčku (spolu s mlékem a zeleninou) velmi řeší. Je to proto, že většina pacientů s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou se řídí pravidly bezezbytkové diety, a někteří navíc špatně tráví mléčné výrobky.

Přesto není nutné ovoce, mléčné výrobky, zeleninu nebo dezerty z jídelníčku úplně vyřazovat. Třeba takové palačinky s tvarohem a přelivem z ovoce mohou být jídlem, které většina pacientů se střevním zánětem stráví dobře.

Pokud netrpíte nesnášenlivostí laktózy nebo mléčné bílkoviny, tvaroh patří mezi potraviny, které dodají vašemu tělu velkou porci prospěšných bílkovin. Zároveň obvykle nezpůsobuje nadýmání a dobře se tráví. Ovoce ve formě přelivu neboli rozvaru je tepelně zpracované, a pokud jej rozmixujete nebo přecedíte přes sítko a zbavíte dráždivých semínek a slupek, zvýšíte jeho stravitelnost.

Pokud řešíte i případnou bezlepkovou dietu nebo snížení množství lepku ve svém jídelníčku, můžete nahradit klasickou mouku (nebo alespoň její část) například pohankovou, která je přirozeně bezlepková.

Na palačinky (12 ks) potřebujete:

  • 200 g hladké mouky (poměr vůči bezlepkovým druhům mouky si můžete upravit)

  • 100 g pohankové nebo jiné bezlepkové mouky

  • citronovou kůru z ½ bio citronu

  • 2 vejce

  • 500 ml mléka

  • špetku soli

  • olej na pánev (ghí nebo kokosový tuk) – podle potřeby

Na tvarohovou náplň potřebujete:

  • 250 g měkkého tvarohu

  • 30 g cukru (množství si upravte podle chuti)

  • 6 lžic bílého jogurtu (vysokotučného – 10 %)

  • hrst rozinek (podle individuální snášenlivosti)

Na rybízový přeliv potřebujete:

  • 150 g rybízu (červený, černý)

  • 1 lžičku kukuřičného nebo bramborového škrobu

  • 100 ml vody

  • 3 lžíce cukru krupice

  • špetku mleté skořice

  • 2 ks hřebíčku

Postup

1. Nejprve připravte rybízový přeliv i tvarohovou náplň a pak se pusťte do přípravy samotných palačinek. Tvarohovou náplň si připravíte jednoduše smícháním tvarohu, jogurtu, cukru a rozinek. Pokud se vám bude líbit konzistence tvarohu, nemusíte do něj ani přidávat jogurt.

2. V misce rozmačkejte rybízové kuličky a posypte je cukrem. Pokud budete používat jiný druh ovoce, můžete jej třeba rovnou rozmixovat nebo si upravit množství přidávaného cukru.

3. V hrnci se 100 ml vody rozmíchejte lžičku škrobu a dejte vařit. Jakmile začne škrob teplem houstnout, přisypte do hrnce rozmačkané rybízové kuličky, hřebíček a špetku skořice. Krátce povařte (přibližně 2–3 minuty) a pak vyndejte hřebíček. Pokud chcete mít přeliv jemnější, je možné ho po uvaření ještě rozmixovat tyčovým mixérem, případně přecedit přes sítko. To udělejte určitě v případě ostružin nebo malin. Aby neztuhnul, prohřívejte jej na velmi mírném plameni až do konzumace.

4. Na palačinky si připravte větší mísu, jednotlivé ingredience, pánev, metličku a naběračku. Do větší mísy vsypte prosátou hladkou mouku, přidejte špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru. V mouce udělejte důlek a přidejte vajíčka. Zalijte mlékem a důkladně metličkou promíchejte.

5. Rozehřejte si pánev. Pokud nemáte pánev s nepřilnavým povrchem, dejte na ni trochu tuku na smažení palačinek a přidávejte jej podle potřeby i v průběhu smažení. Podle objemu naběračky a velikosti pánve nalijte jednu až dvě porce těsta do pánve a palačinku osmažte z obou stran. Takto připravte všechny palačinky.

Servírování

Hotové palačinky potřete podle chuti tvarohovou náplní (maximálně půlku palačinky), poskládejte do trojúhelníku nebo zabalte do roličky. Palačinky pak polijte rybízovým přelivem a posypte moučkovým cukrem podle chuti.

(vha)

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková