#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jak žít kvalitně s IBD

Přesně jako titulek článku se jmenuje i elektronická příručka, kterou jsem sepsala pro všechny lidi s IBD nebo jejich blízké. Nabízím ji zdarma ke stažení na svých stránkách.

Pokud už čtete mé zdejší články déle, víte, že se opakovaně zmiňuji o tom, že se dá i se střevními záněty žít kvalitně. Jen je podle mého názoru potřeba zkombinovat několik věcí. Krátké tipy pro kvalitní život s IBD jsem se rozhodla připravit pro vás i sem.

1. Podpořte svoji psychiku a rozpoznejte pro sebe škodlivé modely chování, emocí i života

Já vím, že není vždy snadné se vyhrabat z toho pomyslného dna. Ať už psychického, nebo fyzického. Ale vždy existují cesty, jak to udělat. Někdy uděláme směrem nahoru tři čtyři krůčky a jindy nás to o dva tři krůčky srazí dolů. Pozitivní ale je, že vždy je to minimálně o jeden pomyslný krůček víc směrem k lepšímu stavu.

Na tohle mi pomohlo mnoho nejrůznějších technik. Proto vám dávám tip, abyste si našli psychosomatického lékaře nebo psychologa nebo vyzkoušeli nejrůznější meditace a relaxační techniky. Fakt tyhle věci pomáhají! Nikdo z nás není blázen, jen se potřebujeme srovnat s diagnózou chronického onemocnění, léčbou nebo si opravdu najít mentální vzorce, které se mohou podílet na znovuvypuknutí zánětu.

Tohle navíc radím i rodinným příslušníkům, protože ti často trpí psychicky snad více než samotní pacienti. Hlavně rodiče a je jedno, jestli je jejich dětem pět, deset, nebo třeba dvacet let.

2. Jezte kvalitně a s ohledem na svůj aktuální stav (nejen ten zdravotní)

O stravě jsem již psala i tady několikrát. Takže zde mám pro vás tři tipy:

3. Podpořte svůj organismus nejen klasickou léčbou, ale i alternativami, vhodným cvičením a pohybem

Samozřejmě s rozumem a ve spolupráci se svým lékařem. Můžete vyzkoušet třeba tradiční čínskou medicínu nebo cvičení vycházejících z nauky o meridiánech (čchi-kung, taiči) nebo třeba ajurvédu a cvičení vycházející zase z ní (jógu). Dalším vhodným pohybem může být například tanec – třeba jen doma o samotě, třeba jen pomalý a vláčný nebo rychlý a energický podle chuti, nálady a zdravotního stavu.

4. Nechtějte vše hned

To je můj osobní problém, ale třeba ho vy nemáte. Já mám vždy pocit, že léky mi musí hned zabrat, že po každé metodě musím být hned v pohodě a podobně. Tedy měla jsem to tak, ale postupně se učím, že vše má svůj čas. Uzdravení i úkoly. Radost i smutek. K životu prostě patří to dobré, ale i to těžší. Výhodou je, že z každého dna je možné se odpíchnout a ze smutku překlopit do radosti. Na to jsou pak vhodné tipy z bodu 1.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková