#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Co mi kolitida přinesla dobrého – 2. díl

V předchozím dílu jsem zmiňovala, že mi kolitida přinesla mnohá přátelství i možnost jezdit do lázní. Chtěla bych však zdůraznit, že tímto nevyzdvihuji žádnou nemoc jako úžasnou životní zkušenost. Sama bych se asi raději bez této nebo jakékoliv nemoci obešla.

Nicméně faktem zůstává, že každý zdravotní problém nás může i obohatit, pokud se k němu nepostavíme jako k jednoznačné stopce našeho plnohodnotného života. Někdy je život s chronickým onemocněním náročnější, než si mnozí dokážou představit. Přesto je možné se nevzdat. I já někdy padám únavou nebo jinou komplikací IBD.

Střevní zánět však může být také jakýmsi testem partnera a rodinných vztahů nebo ovlivní výběr našeho povolání. Při zpětném hodnocení pak zjistíte, že třeba i ty negativní zkušenosti byly k něčemu dobré.

Zde jsou tedy další důvody, proč někdy vnímám svoji kolitidu jako dobrou zkušenost:

Test partnera i rodiny

Já vím, že není žádná sranda zjistit, že nám vztahy s blízkými nefungují a že tím katalyzátorem někdy bývá právě nemoc. Prostě nemoc může spustit „čistku“ ve vztazích. Pro mě byla kolitida také jakýmsi testem. Jak už někteří víte, přišla jsem tragicky o partnera, svoji první lásku. Ve chvílích, kdy jsem se psychicky zvedla natolik, abych začala navazovat nové vztahy, jsem měla těžkou ataku kolitidy a v prvním díle již zmiňovaný brutální počet průjmů. S tím tedy není sranda najít si nového partnera.

Jeden mi řekl, že už mu ty moje střeva lezou na nervy, a jiný mi zase raději zdrhnul z rande. Naštěstí jsem potkala toho pravého a ten nejenže moje skákání do křoví na prvním rande přežil, ale vzal si mě a máme spolu krásného zdravého syna.

Vy asi budete mít jiný příběh, možná vám kolitida nebo crohn zamotaly vztahy úplně jinak, ale věřte, že jdou postupně rozmotávat. Není špatné se v těchto případech obrátit na psychologa a najít si podpůrnou „léčbu“ i na vztahy, dětství a život jako takový.

Celostní poradenství pro zdraví a výživu

Poslední dobrou věcí, kterou mi přinesla kolitida, je moje profese. Kolitida mě přivedla k celostnímu poradenství pro zdraví a výživu, kterému se věnuji na svém osobním blogu. Baví mě to a mám radost, že dokážu inspirovat ostatní k aktivnímu prožívání života a jídla i přes nejrůznější zdravotní obtíže.

Nejprve jsem se začala zajímat o stravu sama pro sebe. Vyzkoušela jsem selektivní dietu, abych zjistila, co mi z jídla sedí a čeho se mám raději vyvarovat. Potkala jsem skvělou nutriční terapeutku paní Elišku Astlovou, která mi ukázala další možnosti, jak se s kolitidou stravovat. Díky naší spolupráci a mému vystudovanému oboru (potravinářská a biochemická technologie) jsem se začala více zajímat o to, co jím a v jaké kvalitě. Začala jsem se věnovat výživovému poradenství.

K výživě jsem postupně přidávala další a další znalosti o své chorobě a lécích, ale také o zdraví celkově a takzvaných alternativních přístupech – výživových, východních medicínách, psychosomatice aj.

Prostě bych nebyla tam, kde jsem teď

Kolitida mě totiž nějakým způsobem zformovala, naučila mě o sebe více pečovat i jinak myslet. Podstoupila jsem také několik psychologických konzultací, hodně alternativních způsobů léčby a zakotvila v jakési vnitřní spokojenosti, která je samozřejmě různými okolnostmi soustavně narušována. :-) Ale ve finále je mi vlastně lépe než mnoha jiným, kteří zatím žádným zdravotním problémům nečelili. Takže ač je střevní zánět nepříjemnou chorobou, pro mě osobně platí – všechno zlé je k něčemu dobré.

S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková