#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Bez kortikoidů to někdy nejde aneb Jak se vyrovnat s jejich nežádoucími účinky

Stalo se vám, že vám byly předepsány celkové kortikoidy a vy jste z toho nejásali? I přesto, že již víte, jak rychle vám pomůžou? Nebojte se, je to úplně normální. Většina z nás totiž už poznala i jejich nežádoucí účinky… Díky tomu víte, že alespoň na půlroku máte postaráno o nepříjemné pocity ohledně svého vzhledu.

Přiznám se, i já mám problém se s touto léčbou psychicky srovnat. Vím, že už mi několikrát zachránila život, přesto mě vedlejší projevy kortikoidní léčby nenaplňují nadšením. Nejvíc mi vadí, jak kortikoidy ovlivní můj vzhled. Možná je to povrchní, ale vím, že to trápí většinu z nás, co už měli tu čest.

Vždy, když dospěji do stavu, že kortikoidy jsou jedinou volbou, snažím se být za tento vynález 20. století vděčná. Nejvíc blahořečím rychlému nástupu léčivých účinků a děkuji za téměř okamžitou úlevu. Naopak u těch nežádoucích se učím přijmout, že mi někdy změní metabolismus tuků, získám měsíčkovitý obličej a návaly horka. K tomu musím připočítat trochu rozhozenou psychiku a hormonální hladiny.

Aktuálně žádné celkové kortikoidy neužívám, ale bez rektální kortikoidní pěny se téměř ani nehnu. Je to můj lék číslo jedna, naštěstí bez podobných efektů jako u jejich sestřiček s názvy začínající na M a P. Proto bych nás (vás) všechny chtěla povzbudit. Nutnost užívání celkových kortikoidů někdy skončí, většinou když se dostaneme do remise a postupně je ve spolupráci s lékařem vysadíme.

Kdysi jsem měla měsíčkovitý obličej několik let v kuse. V období nejvyšších dávek jsem získávala pochvaly tipu, jak krásně jsem se spravila. Bývala bych se raději zahrabala pod zem i se svým nateklým obličejem plným akné nebo dermatitidy. Bylo to velmi těžké období, dané nejen kortikoidní léčbou. Ovšem její nežádoucí účinky mi na radosti opravdu nepřidávaly. Nakonec jsem v období většího klidu a v době přípravy na těhotenství začala užívat i různé bylinné čaje a přípravky pod vedením zkušených terapeutů. To mi pomohlo si srovnat psychiku i zbavit se otoků po léčbě.

Nyní už je to více než tři roky, co jsem kortikoidy nemusela užívat, ale vím, že až zase někdy ta skutečnost nastane, smířím se s ní mnohem líp než roky předtím. A to ze dvou důvodů:

  • vím, že užívání kortikoidů opravdu není navždy,
  • už znám metody, jak si pak tělo po takové léčbě šetrně a přirozeně vyčistit, aniž by to ohrozilo zdraví mých střev.
S ulcerózní kolitidou žiju už od roku 2003. Za tu dobu jsem si prošla téměř veškerou dostupnou léčbou v ČR, včetně léčby biologické. Nejprve jsem měla diagnostikovanou proktitidu. Jenže zánět se nakonec rozšířil po celém tlustém střevě a já několik let řešila stav pankolitidy a také možnost stomie. Nakonec se můj stav stabilizoval a jsem i bez operace několik let ve stavu remise.<br> Mám tři děti a na své cestě za zdravím a plnohodnotným životem s chronickým střevním zánětem jsem došla k mnoha poznáním. Jedním z nich je, že pocit štěstí se rodí z toho, co vkládáme do své mysli i do svých úst. Dlouhodobě se věnuji proto výživě těla a duše a také výživovému poradenství. Pomáhám ostatním, nejen lidem se střevními záněty, žít a jíst plnohodnotně a kvalitně i přes nejrůznější obtíže. Kromě blogu na těchto stránkách mě najdete i na webu veronikahanzlikova.cz. Jsem také autorkou několika e-knih a tištěné knihy Příběhy českých superpotravin.
Veronika Hanzlíková