Zdraví střeva závisí na přítomnosti běžných bakterií

Lidské střevo běžně obsahuje kolem 100 triliónů bakterií. Některé z nich mohou podporovat vznik určitých onemocnění, jiné jim naopak pomáhají předcházet. Jakým způsobem to dělají, to zkoumali američtí vědci.

Lidské střevo běžně obsahuje kolem 100 triliónů bakterií. Některé z nich mohou podporovat vznik určitých onemocnění, jiné jim naopak pomáhají předcházet. Jakým způsobem to dělají, to zkoumali američtí vědci.

Střevní výstelka brání průniku bakterií

Mikroorganismy přítomné uvnitř střeva a toxické látky, které vytvářejí, nesmí proniknout střevní stěnou dále do těla. O to se stará vrstva epitelových buněk, které střevo vystýlají. Neporušenost této vrstvy je proto zásadní pro zdraví nejen střeva, ale i celého organismu. Dojde-li k jejímu narušení, hrozí rozvoj řady onemocnění, mimo jiné Crohnovy choroby či ulcerózní kolitidy.

Produkty „zdravých bakterií“ tlumí zánět

Střevní bakterie produkují chemikálie, které odborníci označují jako metabolity. Některé z těchto metabolitů pozitivně ovlivňují celistvost epitelu uvnitř střeva. Tato skutečnost je již nějakou dobu známa, američtí vědci však odhalili konkrétní mechanismy, jakými dané látky fungují. Ukázalo se, že určité metabolity „zdravých bakterií“ navázáním na epitelové buňky stimulují tvorbu bílkoviny s názvem PXR, která naopak snižuje produkci tumor nekrotizujícího faktoru. Ten představuje klíčovou látku v procesu zánětu a řada biologických léků při terapii autoimunitních onemocnění, jakým je i Crohnova choroba, funguje právě na principu tlumení jeho tvorby. Dále pak tyto metabolity podporují produkci látek zesilujících spojení mezi sousedními buňkami střevního epitelu, čímž utužují jeho celistvost.

Provedená studie naznačila, jakým směrem se může v budoucnu ubírat terapie střevních zánětů i jiných chorob. Ukazuje se, že podpora určitého typu „zdravých“ bakterií například formou probiotik může hrát v prevenci či vlastní léčbě těchto onemocnění důležitou roli.

(veri)

Zdroj: www.medicalnewstoday.com