#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vyšetření při podezření na střevní záněty může být nepříjemné, ale je důležité

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství a další podobně nepříjemné příznaky? O onemocněních střev slýcháme ve sdělovacích prostředcích velmi často... a ne nadarmo.

Koho by nevyděsila krev nebo hlen ve stolici, bolesti břicha, nevolnost, nechutenství a další podobně nepříjemné příznaky? O onemocněních střev slýcháme ve sdělovacích prostředcích velmi často... a ne nadarmo. Povědomí o nemocích střev, z nichž některé mohou být velmi závažné, je totiž stále velmi nízké. Přitom však lze bez nadsázky říci, že na včasné diagnóze, vhodně zvolené léčbě a spolupráci pacienta mnohdy může záležet jeho život.

Pokud jste při čtení těchto řádků znejistěli a napadlo vás, že i vás znepokojují výše popsané obtíže, nebylo by jistě od věci vyhledat lékaře.

Vaše první kroky by měly vést k vašemu praktickému lékaři, který má veškeré informace o vašem zdravotním stavu, vašich obtížích a o nemocích, které trápí vaše příbuzné a ke kterým také můžete mít sklony. Ty je důležité znát neboť řada nemocí trávicího traktu je ovlivněna geneticky, předpoklady k mnoha nemocem jsou dědičné.

Praktický lékař vás může vyšetřit sám, když to ale uzná za vhodné, pošle vás ke specialistovi – gastroenterologovi.

Zajímá vás, jak bude lékař při vaší první návštěvě postupovat a na co byste se měli připravit?

  • Nejprve lékař odebere vaši anamnézu. Zjistí, jak dlouho vás obtíže trápí, jaký je jejich charakter, zeptá se vás, jakými nemocemi trpí vaši příbuzní. Je dobré se na návštěvu připravit. Zjišťování těchto detailů může být velmi nepříjemné, může ale lékaři mnohé napovědět a navést ho při určování vaší diagnózy na správnou cestu.
  • Lékař vás vyšetří. Pravděpodobně se bude nejvíce soustředit na oblast břicha. Břicho prohmatá a poslechne fonendoskopem. Důležitou součástí prohlídky je i vyšetření konečníku. Z tohoto vyšetření můžete být v rozpacích, je ale dobré vědět, že je to vyšetření, které lékaři přinese opravdu cenné informace, a proto by bylo lehkovážné je odmítat.
  • Následně je nutné, aby lékař vyloučil infekční příčiny vašich obtíží. Průjem a hlen ve stolici mohou být příznakem bakteriální, virové nebo parazitární infekce. Také by mohlo jít o syndrom dráždivého tračníku.
  • Možná budou zapotřebí i laboratorní vyšetření. Sestra odebere vzorek vaší stolice a krve. Ty pošle na rozbor, který umožňuje zjistit mnohé důležité informace o vašem zdravotním stavu.
V případě, že lékař pojme podezření na závažnou chorobu, pošle vás nejspíše na rentgenové nebo endoskopické vyšetření, kde bude možné zjistit více.

Zdroj:

www.strevnizanety.cz

(hak)