#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vše o střevních zánětech: Nová doporučení k léčbě v češtině!

Stručná, praktická, aktuální a přeložená do češtiny. Taková jsou letošní doporučení ECCO-EFCCA pro pacienty s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Už jste je četli?

Každý rok se pořádají tisíce lékařských setkání, kde odborníci z celého světa diskutují nad tím, co je pro jejich pacienty nejlepší. Bohužel jde většinou o uzavřené, odborné debaty. Jen málokdy se o jejich výsledcích doslechne veřejnost. To ale neplatí o konferenci ECCO-EFCCA z února 2017, jejímž výstupem jsou dva dokumenty určené pacientům s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou. Vycházejí z nejaktuálnějších odborných informací, ale přitom se čtou velmi snadno.

Jak doporučení vznikla

ECCO (Evropská společnost pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu) je největší organizací na světě, která sdružuje odborníky zabývající se idiopatickými střevními záněty (IBD). Mezi její cíle patří kromě vzdělávání a výzkumu také vytváření nových doporučení. Souběžně s ní funguje i Evropská federace asociací pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu (EFCCA). Jejím cílem je zlepšit kvalitu života pacientů. Poskytuje vhodné postupy pro nemocné a jejich rodiny, organizuje vzdělávací akce, zvyšuje povědomí veřejnosti o IBD a podporuje výzkum a vývoj nových prostředků k léčení těchto onemocnění. A právě společným úsilím ECCO a EFCCA byla v únoru 2017 vytvořena nová doporučení, již několikátá v pořadí. 

Co všechno se dozvíte

Oba dokumenty byly vypracovány na základě mezinárodních doporučení k léčbě Crohnovy choroby a jsou pod nimi podepsaní přední evropští odborníci. Poslouží jako důvěryhodný zdroj informací nejen čerstvě diagnostikovaným pacientům, ale i těm již delší dobu léčeným, kteří si touží prohloubit a osvěžit své znalosti. Ve zhruba 15 stránek dlouhém textu najdete zevrubně popsané:

  • rizikové faktory,
  • příznaky,
  • diagnostiku (včetně popisu průběhu různých vyšetření),
  • formy a typy nemocí,
  • aktivní a klidové období chorob,
  • všechny možnosti léčby (včetně vyjádření k těm alternativním),
  • možné komplikace (mimostřevní problémy, kolorektální karcinom).

Na konci nechybí ani rozsáhlý slovníček pojmů. Výrazy z textu jsou zde vysvětleny, aby doporučením porozuměl skutečně každý.

Kde hledat 

Doporučení ECCO-EFCCA pro pacienty s Crohnovou chorobou si po zadání své e-mailové adresy můžete stáhnout zde a doporučení pro pacienty s ulcerózní kolitidou zde. Stránky Evropské společnosti pro Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, zejména sekce „Ke stažení“, jsou však plné i dalších zajímavých dokumentů a doporučení. A to jak obecných, tak i zaměřených na specifická témata, jako je například IBD u dětí. Najdete je na adrese www.ecco-ibd.eu

(luko)

Zdroj: https://www.ecco-ibd.eu/