#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vláknina může zdraví i škodit

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo....

Konzumace většího množství ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků – to je součást zdravého stravování. Jsou ale i určitá onemocnění, kde tyto potraviny mohou více uškodit než prospět. Jednou z nejdůležitějších složek potravy zdravého člověka je vláknina, která má ochranný vliv na střevo. V rámci zdravého stravování a racionální diety je proto u zdravých jedinců nejčastěji doporučováno jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnného pečiva.

Jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva, ve které stále drží Česká republika prvenství, by měla být také častá konzumace strava bohatá na vitamin B a kyselinu listovou, dostatek vápníku a hořčíku a antioxidantů, jako jsou vitamin C nebo E. Pro podporu správné funkce střev jsou vhodné i mléčné výrobky, především ty, které obsahují tělu přínosné kultury mikroorganismů.

Pryč s přepáleným tukem

Mezi zcela nevhodné se řadí potraviny upravované smažením či uzením a stejně tak není ani doporučováno v nadbytku červené maso jako jeden z podpůrných faktorů vzniku karcinomu tlustého střeva.

Méně je někdy více

Pro většinu zdravých lidí jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny – čerstvé ovoce, syrová zelenina, celozrnné pečivo – zdrojem zdraví. Pokud ale trpíte nespecifickým zánětem střev, jsou pro vás stejné potraviny obvykle především zdrojem potíží. Zhoršují průjem, plynatost a zvyšují bolestivost hlavně v období epizod znovuvzplanutí onemocnění. K lepší snášenlivosti většinou pomůže, pokud zmíněné potraviny uvaříte v páře nebo upečete. Nemocní s Crohnovou chorobou nebo s ulcerózní kolitidou by se také měli vyvarovat dalším pochutinám obecně považovaným za zdravé, jako jsou například luštěniny, které zvyšují plynatost, nebo třeba ovocné šťávy, především z citrusových plodů. Ty totiž nadmíru dráždí porušenou střevní stěnu. Zhoršovat průjmy může také mléko, které bývá nemocnými hůře snášeno pro nedostatečnou aktivitu laktázy – enzymu, který mléko ve střevě rozkládá.

Zdroj:

(sva)