#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Víte, jak má vypadat opravdu zdravá svačina pro školáka?

Žádná snídaně doma, v lepším případě svačina jako první jídlo o přestávce ve škole. Na pořádné jídlo není čas, takže to často spraví obložená bageta z bufetu, párek v rohlíku, kola.

Žádná snídaně doma, v lepším případě svačina jako první jídlo o přestávce ve škole. Na pořádné jídlo není čas, takže to často spraví obložená bageta z bufetu, párek v rohlíku, kola. Není to náhodou dopolední jídelníček vašeho dítěte? Pokud ano, měli byste se zamyslet nad tím, jaké důsledky může mít takováto strava pro vaše dítě v budoucnu.

Proč? Protože skladba a rytmus jídel může značně ovlivnit výkonnost ve škole nebo zdraví. Vyplatí se na to dbát nejen z hlediska školních úspěchů, ale především proto, že v mládí si budujeme celoživotní stravovací návyky. Tlouštíci ve školních lavicích přibývají rychle a většina z nich z toho už nevyroste.

Svačina až po snídani

Zdravá svačina pro školáka neexistuje bez dobré snídaně. Snídaně ráno poskytne energii do nového dne a nastartuje látkovou výměnu. Snídaně je nepochybně důležitější nežli svačina, a přitom je naprosto běžné a čím dál častější, že školáci nesnídají. Často za to může snaha šetřit ráno minuty, v případě snídaně je ale tato výměna nevýhodná.

Krabičky a sáčky

Když jsme odbyli snídani, jak tedy na svačinu? Obvykle je nejsnazší a nejúčinnější zabalit svačinu z domu. Na tomto místě se přimlouvám za konec mikrotenových pytlíků a papírových ubrousků. Navlhlé ubrousky v cárech ulpívající na chlebu rozhodně popularitě doma chystaných svačin nepřidají a lecjaký školák pak dá přednost lákavě vypadající laskomině ze školního bufetu. Výhodnější bývají krabičky, které lépe zachovávají aroma jídla a chrání jej před pomačkáním.

Ovoce, zelenina, pečivo

Svačina je malé jídlo mezi snídaní a obědem, její konzumace chrání před únavou a poklesem výkonnosti, které se jinak často objevují před polednem. Velmi dobře se ke svačině hodí ovoce podle ročního období a chuti dítěte. Banán a jablko, hruška a několik mandarinek skvěle poslouží. Vhodné je i pečivo různého druhu, postačí nevelké množství. Příkladem vhodné svačiny je tradiční chleba se sýrem. Skvělým doplňkem všech namazaných chlebů a jiného pečiva je jakákoli zelenina. Přikusovaná zelenina pečivo v ústech skvěle „namaže“ a přináší školákovi vlákninu, vitamíny a jiné ochranné látky.

Čokolády, tyčinky, bagety

Ačkoliv je to stará a hodně oposlouchaná písnička, sladkosti nejsou vhodné jídlo ani na svačinu. „Snacky“ typu sladkých čokoládových tyčinek, čokolád či oplatek neudělají dobrou službu. Jsou na svačinu příliš kalorické, kazí se po nich zuby, vytváří návyk sladkost = jídlo, … Obložené bagety bych zcela nezavrhoval pro občasné zpestření, nebo když se na svačinu zapomene. Obsahují ale konzervanty, mimo to často spoustu majonézy a bývají výhradně z bílé mouky – neměli bychom to s nimi přehánět. Obzvláště chci upozornit na chlazené tyčinky z mléka, které se dle výrobců tváří jako báječné, zdravé občerstvení. Pozor, jde o klasickou sladkost, dobrůtku, laskominu, nikoli o jídlo!

Obchody a bufety

Alternativou doma chystané svačiny je svačina kupovaná. Děti si jídlo kupují jak v běžných obchodech, tak v bufetech, často školních. Děti bez „výcviku“ si v obchodech nejčastěji nakoupí právě nejméně vhodné potraviny – sladkosti. Bufety pak velmi často neskýtají možnost si koupit něco zdravého, nabízejí chlebíčky, smaženky, saláty, zákusky, smažené pochutiny a podobné perly gastronomie. Zkuste si s dětmi promluvit o tom, co si k jídlu kupují a proč. Porovnejte své svačiny se svými dětmi. Můžete pak zkusit přimět školu obměnit sortiment ve školním bufetu.

Svačením k věčné spáse…

… se nedostanete. Svačina je jídlo výhodné a svačení je smysluplný zvyk. Je ale pravda, že bez svačin se neumírá a ne všem lidem vyhovuje rytmus s častějšími jídly. Děti z častějšího jídla spíše profitují a navíc, i když hlad nemají, mohou svačit „společensky“, protože jedí ostatní. Nebudou-li mít svačinu přichystanou z domu, můžete se spolehnout na to, že se stejně něčím zaplácnou.

(shmt)

Zdroj:

  • Hendricks K. M., Duggan Ch., Manual of Pediatric Nutrition, 4. vydání, ISBN 1-55009-308-8
  • Ornish D., The Spectrum, ISBN 978-0-345-49630-0