#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Vitamín D pomáhá zmírňovat projevy Crohnovy choroby

Vitamín D, důležitý pro tvorbu a pevnost kostí, se u nás běžně podává malým dětem. Nyní vědci tvrdí, že podobné preparáty s obsahem vitamínu D by mohly být velmi prospěšné také pro pacienty s Crohnovou chorobou.

Vitamín D, důležitý pro tvorbu a pevnost kostí, se u nás běžně podává malým dětem. Nyní vědci tvrdí, že podobné preparáty s obsahem vitamínu D by mohly být velmi prospěšné také pro pacienty s Crohnovou chorobou.

Od nedostatku „déčka“ ke Crohnově nemoci?

Podle názoru vědců není role vitamínu D ve vztahu ke Crohnově chorobě vůbec okrajová. Výsledky výzkumu prý naznačují, že by se nedostatek vitamínu D mohl dokonce podílet i na vzniku této nemoci. Tento názor podporuje také fakt, že Crohnova choroba je nejčastější u obyvatel severských států. Protože je pro tvorbu vitamínu D v našem těle potřeba dostatek slunečního záření, trpí seveřané častěji jeho nedostatkem.

Imunita v ohrožení

Tým vědců, který se nyní zaměřuje na vztah vitamínu D a Crohnovy choroby, původně zkoumal otázku, zda vitamín D může zpomalovat rakovinové bujení. Výsledky jejich zkoumání však stále poukazovaly na úzký vztah vitamínu D a imunitního systému, speciálně vrozené imunity, jež působí jako první ochrana člověka po narození proti nekontrolované invazi mikroorganismů. Poruchy této vrozené imunity se pravděpodobně podílí na vzniku Crohnovy choroby, a proto vědci obrátili svou pozornost k této nemoci.

Nepřipusťte deficit vitamínu D

Výsledky studií naznačují, že doplnění vitamínu D by mohlo pomoci předejít vzniku Crohnovy choroby, případně zmírňovat její příznaky. Přestože tyto výsledky bude ještě třeba podrobit dalšímu zkoumání, nedostatek vitamínu D je potenciální riziko, které můžeme eliminovat již nyní. Zvlášť v zimě, kdy jsme méně vystaveni slunečním paprskům, nemusí být na škodu zajít do lékárny a pořídit si dávku tohoto vitamínu třeba v kapslích. Na deficit vitamínu D by podle názoru vědců měli být zvláště opatrní sourozenci pacientů s Crohnovou chorobou a vůbec všichni, v jejichž rodině se toto onemocnění vyskytuje.

Pro to, abychom měli přirozený dostatek vitamínu D, je dobré se v zimě pohybovat častěji venku a být vystaveni slunečním paprskům. Také můžeme více konzumovat potraviny bohaté na tento vitamín, jako je mléko, vaječný žloutek, játra a rybí tuk. Velké množství vitamínu D obsahuje především olej z tresčích jater.

(vek)

Zdroj: